Nieuwbouw Nieuws

Kun jij je een leven zonder douche voorstellen?

13-02-2020
Waarschijnlijk niet. Toch was er een tijd dat douchen nog niet bestond en een buiten-wc het enige was dat iets met persoonlijke hygiëne te maken had. De rest moest nog worden uitgevonden.

Niets is meer comfortabel dan na het werk je handtas in de gang smijten en een warme douche nemen. Dé manier om de dag van je af te spoelen.

We vinden het zo gewoon, dagelijks douchen. Maar er was een tijd dat een douche nog niet uitgevonden was. Je kon wel in bad, wat een stuk tijdrovender was. Trouwens; niet iedereen had een bad in zijn huis, dat was in beginsel alleen voor de rijken.

Toilet moest nog worden uitgevonden

Om over een toilet maar te zwijgen. Ook die moest nog uitgevonden worden in de techniek die we tegenwoordig kennen. Doortrekken, bril erop, porseleinen zwevende pot. Niemand had er ooit nog van gehoord.

Wist je dat Nederlandse woningen pas vanaf 1910 voorzien moesten zijn van een apart toilet. En dat het pas in 1965 verplicht werd dat nieuwbouwwoningen met een badkamer werden uitgerust? Zo lang is het dus nog niet dat we het ‘normaal’ mogen vinden dat een huis een badkamer en toilet heeft.

Al die flats die in Nederland werden gebouwd in de jaren zeventig waren voor veel mensen helemaal je-van-het. Ineens hadden mensen én centrale verwarming én een badkamer, met een douche en een wastafel. Luxe!

Kon je ’s morgens gewoon een frisse douche nemen. We weten nu niet beter. Voordat we met onze Superdry rugzak op de fiets stappen, hebben we onze eerste lijfelijke poetsbeurt al gehad.

Waterleidingen en afvoeren maken het mogelijk

Dat het allemaal mogelijk is, heeft te maken met de aanleg van de juiste waterleiding en afvoeren dat het mogelijk was deze sanitaire voorzieningen te bouwen. Het aanleggen van het rioolstelsel was absoluut noodzakelijk voor de komst van de (doortrek) wc.

Al snel werd er alle mogelijke meubilair gerealiseerd om die badkamer mee aan te kleden. De tobbe werd een bad en de lampetkan werd vervangen door een wastafel met kraan. Zo zou je het kunnen zien, en dan was daar ook nog de douche.

De douche treedt eigenlijk als apart onderdeel van een badkamer pas na de tweede wereldoorlog zijn intrede. Omdat een douche natuurlijk nogal wat spattend water geeft, werd de badkamer al snel betegeld, heel anders dan het eerdere behang en allerlei stoffen die een ruimte aankleedde waar een badkuip stond.

Al met al raken we steeds meer gewend aan deze sanitaire voorzieningen en kun je het je niet meer voorstellen dat het ooit anders is geweest. Persoonlijke hygiëne staat tegenwoordig hoog in het vaandel en mensen worden fris en fruitig met hun Ted Baker tas op het werk of op school verwacht. Heel gewoon, vinden we dat.

Wist je dat douchen, in tegenstelling tot het nemen van een bad, in het begin vooral gezien werd als heilzaam en therapeutisch? De masserende werking van een (harde) waterstraal werkte immers reinigend, zowel voor het lijf als de geest. Zo meenden men. En eigenlijk voelt het voor veel mensen nog zo.
Bron: van 13-02-2020