Nieuwbouw Nieuws

Een warmtepomp in een nieuwbouwwoning: de voordelen

27-02-2020

Vanaf 1 juli 2018 worden er geen gasaansluitingen meer aangelegd voor nieuwbouwwoningen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de mogelijkheden voor het verwarmen van jouw nieuwbouwwoning. Een warmtepomp is één van deze mogelijkheden. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de ventilatielucht of de bodem. Met een zeer hoog rendement kan deze warmte omgezet worden in bruikbare warmte voor centrale verwarming en het verwarmen van tapwater. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een warmtepomp?

Zeer laag energieverbruik

Eén van de belangrijkste voordelen is toch wel dat een warmtepomp zorgt voor het verwarmen van jouw woning met een zeer laag energieverbruik. Een warmtepomp maakt gebruik van ‘gratis’ warmte uit de buitenlucht of bodem of ventilatielucht. Met behulp van een beperkte hoeveelheid stroom voor de compressor wordt een zeer hoog rendement gehaald. Het rendement van een warmtepomp kan oplopen tot meer dan 500%. En daarbij lever je niet in op comfort. In combinatie met zonnepanelen kun je van jouw nieuwbouwwoning zelfs een nul-op-de-meter woning maken met een perfecte balans tussen het energieverbruik en de energieopwekking.

Milieuvriendelijk

Een warmtepomp is zeer milieuvriendelijk, omdat een warmtepomp een lage CO2 uitstoot heeft. Met behulp van een warmtepomp is weinig elektriciteit nodig om veel warmte te kunnen produceren. Een voorbeeld: een warmtepomp die 5 kWh warmte levert, heeft daarvoor maar 1 kWh aan elektriciteit nodig. Dit geldt uiteraard onder bepaalde omstandigheden en kan zelfs nog gunstiger zijn.

Een warmtepomp kan ook koelen

Wat niet iedereen weet is dat je met bepaalde warmtepompen ook kunt koelen. Misschien denk je als eerste aan het verwarmen van je woning, maar er zijn ook warmtepompen die geschikt zijn om je woning ‘s zomers te koelen. Een water/water warmtepomp kan het huis koelen door het water in het cv-systeem met behulp van het koude water uit de bodembron af te koelen tot ongeveer 18°C en door de vloerverwarming te laten stromen. Een lucht/water warmtepomp keert de werking van de warmtepomp om, geeft warmte af aan de buitenlucht en maakt hiermee gekoeld water voor de vloerverwarming.

Hierboven lees je dat een warmtepomp vele voordelen heeft voor jouw nieuwbouwwoning. Laat je altijd goed adviseren door een erkende warmtepomp installateur die kennis van zaken heeft over de mogelijkheden voor een warmtepomp.

Bron: van 27-02-2020