Nieuwbouw Nieuws

Hoe jouw kinderen zich thuis gaan voelen in een nieuwbouwhuis

03-03-2020

Na jarenlang op drie hoog achter is het eindelijk tijd: een gloednieuwe stek. Wat voor jou en je partner klinkt als een verademing kan voor je kind heel anders uitpakken. Waar het nieuws bij het ene kind gezien wordt als een groots avontuur, kan het bij het andere kind inslaan als een bom. Je kunt weinig invloed uitoefenen op hoe het nieuws van een naderende verhuizing naar een nieuwbouwhuis bij je kind aankomt. Een verhuizing kan nu eenmaal nogal een impact hebben op kinderen. Gelukkig bestaan er manieren om een verhuizing in goed banen te leiden!

Tijd is een abstract fenomeen voor kinderen. Verstandig is om daarom pas te vertellen over verhuisplannen, wanneer je daadwerkelijk een geschikt huis hebt gevonden. Dat is vroeg genoeg. En dan nóg kan het nieuws minder enthousiast ontvangen worden als dat je misschien had gehoopt. Gelukkig bestaan er manieren om de verhuizing te presenteren als een avontuur. Zorg dat je kind zin krijgt in zijn nieuwe slaapkamer én betrek hem zo veel mogelijk bij de verhuizing naar jouw nieuwbouwhuis door de volgende tips toe te passen:

Betrek je kind bij de verhuizing

Wanneer je kind onder de 4 jaar is, is een verhuizing erg abstract. Maak het zo concreet mogelijk door zoveel mogelijk over de verhuizing te praten. Laat filmpjes zien en pak samen de dozen in met speelgoed en kleren. Probeer de positieve aspecten van het nieuwbouwhuis naar voren te laten komen. Benadruk bijvoorbeeld dat er een tuin is waar je kind samen met vriendjes en vriendinnetjes kan spelen. Je zult zien dat jouw kind de verhuizing steeds meer zal gaan zien als een welkom avontuur.

Nieuwe slaapkamer, zelfde spulletjes

Een nieuw huis én een nieuwe slaapkamer. Al deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat uw kind wat overprikkelt raakt. Zorg er daarom voor dat je kind zich snel thuis gaat voelen. Dit doe je door de kinderslaapkamer zoveel mogelijk op de oude te laten kijken. Natuurlijk zijn sommige dingen wat anders. De afmetingen van de nieuwe slaapkamer bijvoorbeeld. Opeens is er namelijk wél ruimte voor een wat groter kinderbed. Laat je kind wennen aan de nieuwe slaapplek door samen een dekbedovertrek uit te kiezen dat past bij zijn persoonlijke smaak.

De kinderslaapkamer stylen met je kind

Om zo snel mogelijk gewend te raken aan de nieuwe kinderslaapkamer, kun je dezelfde spulletjes uitstallen in de nieuwe kinderkamer. Toch is het leuk wanneer er íéts anders is. Een nieuw behangetje bijvoorbeeld. Of een nieuw kleurtje op de muur. Zet je perfectionisme eens aan de kant en laat je kind een stukje muur verven. Door actief mee te denken en te helpen zal hij dolgraag in zijn nieuwe ‘eigengemaakte’ slaapkamer willen slapen.

Speel samen in de nieuwe kamer

Een nieuwbouwhuis heeft vaak grotere kamers. Wel zo prettig voor je kind. Want, waar eerst enkel ruimte was voor een bed, een ingebouwde kledingkast en wat wandrekken, zijn er nu wat vierkante meters bijgekomen. Ruimte voor een leuke tipitent of andere kindermeubeltje, zoals een kinderbureau met stoeltjes of een leuke boekenkast bijvoorbeeld. Meer vierkante meters betekent ook meer speelruimte. Speel eens mee. Op deze manier zal je kind sneller wennen aan zijn nieuwe kamer.

 Eenmaal verhuisd en alles een plekje gegeven? Gooi de dozen dan niet weg. Je kunt er de leukste dingen van knutselen!

Bron: van 03-03-2020