Nieuwbouw Nieuws

Zo krijg je toch die energierekening omlaag

17-03-2020

Besparen op de energierekening is zo gemakkelijk nog niet. Op een groot deel van de kosten heeft de gebruiker geen invloed. Wie de moeite neemt om prijzen van energieleveranciers met elkaar te vergelijken, kan toch de energierekening omlaag krijgen. Hoe doe je dat?

Besparen is mogelijk door kritisch te kijken naar het eigen energieverbruik én te kiezen voor de juiste leverancier. Daarvoor kun je online goed terecht op vergelijkingssites. Jaarlijks energie vergelijken kan enorm veel geld besparen. Houd niet alleen energieaanbiedingen in de gaten, maar let ook op de voorwaarden en service die een leverancier biedt. Dat biedt de beste vergelijking.

Als consument geen grip op de totale rekening

Kies voor die energieleverancier die ook qua voorwaarden goed bij je persoonlijke situatie past. Zorg er wel voor dat je dit jaarlijks in de gaten houdt, want aanbiedingen zijn vaak maar een jaar geldig, daarna gelden reguliere tarieven die hoger uitvallen.

Op die manier heb je toch invloed op de energiekosten. Immers, het bedrag dat je betaalt voor energieverbruik is nog niet de helft van het totaalbedrag. Kosten voor belasting en transport maken namen ook deel uit van de totale factuur. Daar heb je als consument eigenlijk geen grip op.

Dit jaar verhoogde aftrek energiebelasting


Diverse belastingen, vastrecht en netbeheer zijn vaststaande kosten. Vooral de netbeheerskosten doet de rekening de komende jaren stijgen. Gelukkig wordt die verhoging een beetje gecompenseerd door het feit dat er dit jaar een verhoogde aftrek energiebelasting is. Het gaat om een vast bedrag per energieaansluiting dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. Dit bedrag wordt met € 178,14 verhoogd, van € 257,54 (€ 311,62 inclusief btw) naar € 435,68 (€ 527,17 inclusief btw). Hierdoor betalen huishoudens minder energiebelasting.

Om duurzaam energiegebruik te stimuleren stijgen de komende jaren de kosten voor gas en dalen de prijzen voor elektra. Op die manier kunnen we ook een poging doen om op onze rekening te besparen. Dus overstappen op elektra. Verder blijven de totale jaarlijkse kosten voor energieverbruik te allen tijde persoonlijk. Het verbruik van elektriciteit en gas is onder meer afhankelijk van de gezinssamenstelling en de manier van leven.

Door tarieven en aanbiedingen van energieleveranciers goed met elkaar te vergelijken, krijg je de energierekening omlaag. Uiteindelijk gaat het onder de streep toch altijd om of je bij moet betalen of dat je geld terug krijgt.

Bron: van 17-03-2020