Nieuwbouw Nieuws

Samenwonen in je droomhuis? Dat moet even officieel

19-03-2020

Je verheugt je op de toekomst. Je bent immers happy met je partner en binnenkort ga je samenwonen in jullie droomhuis. Alles is in kannen en kruiken, maar nu blijkt dat er toch een officieel bewijs nodig is van de relatie om de hypotheek te kunnen krijgen. Hoe dan?

Trouwen vind je nog een stap te ver en misschien hoeft dat van jou helemaal wel niet. Een samenlevingscontract is zo opgesteld, maar niet officieel genoeg, zeker niet als je dat zonder notaris doet. Blijft het geregistreerd partnerschap over.

Daarmee leg je, bij de notaris, een stevig fundament onder je relatie. Daar kun je op voort zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken. En is de hypotheekverstrekker ook blij. Het houdt in dat alle bezittingen en ook schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van jullie samen zijn. Erfenissen en schenkingen zijn van degene die ze ontvangt. Evenals persoonlijke spullen die je inbracht. Je kunt dat anders regelen, maar dan moet je dat vast laten leggen.

Dat heet partnerschapsvoorwaarden. Je kunt samen overeenkomen welke bezittingen en schulden van samen zijn en welke persoonlijk. Om dit te organiseren moet je een bezoek brengen aan de notaris.

Goed geregeld als er kinderen komen

Wat de regelingen voor kinderen betreft, staat het geregistreerd partnerschap vrijwel gelijk aan trouwen. Je hebt beiden automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen.

Bij een partnerschap tussen twee mannen of twee vrouwen is het gezag afhankelijk van de situatie, onder andere gaat het om de vraag of een van de twee de biologische ouder is. Is dat bij twee mannen niet het geval dan is de biologische moeder van het kind juridisch ouder en heeft alleen zij het gezag. Een van de mannen kan het kind dan erkennen en moet toestemming van de moeder het ouderlijke gezag aanvragen.

Je laat elkaar niet in de kou staan

Je mag bij een partnerschap de achternaam van je partner aannemen, hebt elkaars toestemming nodig bij het verkopen van het huis, waar je samen in woont. En je bent officieel verplicht om in elkaars onderhoud te voorzien. Dat klinkt gewichtig, maar bij een scheiding betekent dat dus ook dat je elkaar niet in de kou laat staan.

Je bent elkaars wettelijke erfgenaam (in een testament kun je dit wijzigen) en je verevent elkaars pensioen als je uit elkaar gaat (tenzij je andere afspraken maakt). Als je ooit uit elkaar besluit te gaan kan dat buiten de rechter om, via een notaris of een advocaat. Je moet wel naar de rechter als er minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Of als je zelf de scheiding niet geregeld krijgt.

Weet wel even dat een geregistreerd partnerschap in het buitenland niet altijd erkend wordt. Mocht je bijvoorbeeld een huis in het buitenland hebben, dan heeft dat consequenties voor wie eigenaar is en wie niet.

De geregistreerd partnerschap kosten variëren van tussen de vijfhonderd en zeventienhonderd euro. Dat ligt onder andere aan of je kiest voor de standaard regelingen of dat je daarvan afwijkt en welke kosten de notaris rekent.

Bron: van 19-03-2020