Nieuwbouw Nieuws

Een bedrijfspand huren of nieuw laten bouwen? De voor- en nadelen

23-03-2020

Ben jij op zoek naar een ander bedrijfspand? Omdat er meer ruimte nodig is voor de activiteiten van het bedrijf, of omdat je naar een andere locatie wil verhuizen? De Nederlandse economie draait alweer een aantal jaar goed, en dat is te merken aan de commerciële vastgoedmarkt. Op sommige locaties is een bedrijfspand kopen niet gemakkelijk, al helemaal niet tegen een betaalbare prijs. Bovendien is er vaak een mismatch tussen de panden die worden gevraagd en worden aangeboden. Gelukkig zijn er ook nog andere opties. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van het huren van een bedrijfspand, of er zelf een nieuw laten bouwen.

Huren biedt flexibiliteit en gemak

Een van de grootste voordelen die huren biedt, is de flexibiliteit. Je weet immers nog niet wat de toekomst zal brengen. Groeit het bedrijf hard? Als er een gedeelte van een bedrijfspand gehuurd wordt, kan dit vaak relatief gemakkelijk uitgebreid worden. Ook kun je snel meer kantoorruimte vinden in een ander bedrijfspand. Hetzelfde geldt overigens voor als het minder goed gaat. De verhuurder zoekt dan voor een gedeelte van het bedrijfspand een andere huurder, of je verhuist naar een kleiner bedrijfspand.

Soms worden bedrijfspanden kant-en-klaar opgeleverd. Alle voorzieningen zijn al getroffen, zoals internet en schoonmaak. Het is zelfs mogelijk een bedrijfspand gemeubileerd te huren, waardoor je er zo in kunt trekken en aan de slag kunt gaan. Tegenover dit gemak staat overigens wel een hogere huurprijs. Wil je zeker weten dat je niet teveel huur gaat betalen? Dan is het aan te raden online taxaties aan te vragen van de bedrijfspanden die je eventueel zou willen huren.

Huren geeft weinig kans op onverwachte hoge kosten

Bij de huur van een bedrijfspand loop je geen risico op onverwachte hoge kosten. Net zoals dat voor ieder pand geldt, heeft een bedrijfspand onderhoud nodig. De verwachte kosten hiervoor zijn echter al in de huurprijs opgenomen. De verhuurder is dan ook verplicht bepaald onderhoud uit te voeren, zonder dat je hier als huurder nog extra aan mee hoeft te betalen.

Nieuwbouw vraagt een investering, maar is ook een spaarpot

Naast het huren van een bedrijfspand, zou je er ook voor kunnen kiezen een nieuw te laten bouwen. Dit vraagt wel een behoorlijke investering, en is daardoor alleen een optie voor bedrijven die al langer bestaan en voldoende vermogen hebben opgebouwd. Deze investering betaalt zich op den duur waarschijnlijk wel weer terug. Vastgoed is een van de meest waardevaste zaken, en een bedrijfspand (of in ieder geval de grond) zal in de toekomst met het verwachte ruimtetekort in ons land alleen maar in waarde toenemen. Veel ondernemers zien een bedrijfspand dan ook als ‘appeltje voor de dorst’.

Bij nieuwbouw heb je zelf de regie

Een ander voordeel van de nieuwbouw van een bedrijfspand, is dat je zelf alles kunt bepalen. Denk hierbij aan onder andere de uitstraling en de inrichting. Omdat je bijvoorbeeld zelf kunt bepalen welke materialen gebruikt worden, kun je een duurder bedrijfspand nieuw laten bouwen dat in de toekomst weinig onderhoud nodig zal hebben. Daarnaast bepalen je eigen keuzes op het gebied van isolatie het energieverbruik, en kun je zeer duurzaam laten bouwen.

Zoals je ziet hebben zowel het huren van een bedrijfspand als nieuwbouw beide voor- en nadelen. Het is niet zomaar te zeggen welke optie het beste is, dit kan per bedrijf verschillen.

Bron: van 23-03-2020