Nieuwbouw Nieuws

Tips voor het inrichten van je nieuwbouwwoning

03-04-2020

Een nieuwbouwwoning is als een leeg canvas dat je kunt inkleuren zoals jij dat wilt. Er ligt nog niets op de vloer, hangt nog niets voor de ramen en de muren zijn overal wit. Kortom, je móet wel gaan nadenken over hoe je je nieuwe woning gaat inrichten, want in de opgeleverde staat kun je er nog niet in wonen. Maar waar begin je? We hebben een aantal zaken op een rijtje gezet voor je.

Plattegrond

Je kunt je huis niet uit de losse pols inrichten, want dan kom je geheid voor problemen te staan waarbij je toch minder ruimte overhoudt dan je verwacht had. Daarom is het goed om een plattegrond te maken van je nieuwbouwhuis. Op basis daarvan kun je beter inschatten welke ruimte geschikt zou zijn voor welke functie. Vergeet hierbij niet de factor daglicht mee te nemen. Denk bij het in kaart brengen van je woning ook aan zaken als radiatoren, vensterbanken en de draairichting van ramen en deuren.

Moodboard

Wat is de sfeer die je wilt creëren in je nieuwe woning? Kijk eens rond in magazines over wonen voor goede ideeën. Knip dingen die je leuk vindt uit en verzamel ze op een zogenaamd moodboard. Denk hierbij aan meubels, kleuren en decoratieve items. Op basis hiervan kun je gaan bepalen welke kleuren je kunt combineren in je woning. Heb je geen zin om letterlijk te knippen en plakken, dan kun je dit ook online doen: met een Pinterest-account kun je leuke dingen die je tegenkomt verzamelen op één plek. Spullen over die niet passen binnen je gekozen stijl, maar je wel wilt bewaren? Huur ruimte voor opslagruimte in Venlo , Groningen, Rijswijk of ergens anders in Nederland.

Verlichting

Eén hele belangrijke factor voor de sfeer en leefbaarheid van je woning, is de juiste verlichting. Het is zaak om ervoor te zorgen dat je overal voldoende licht hebt, maar dat je vooral ook niet te veel licht hebt. Dat gaat immers ten koste van de sfeer. Naast dat je rekening houdt met je kleurenthema en de stijl die je voor ogen hebt, moet je uiteraard ook werken met de stopcontacten en andere elektrapunten die aanwezig zijn in je woning. Je wilt immers niet overal in het zicht bedrading hebben lopen.

Vloeren

Een vloer maakt van een kale ruimte een woonruimte. Maar welke vloer is het meest geschikt binnen jouw gekozen stijl, maar zeker ook voor de functie van de ruimte. Hoeveel onderhoud vergt een bepaalde vloer? Is er vloerverwarming, of wil je dit installeren, dan past niet elke vloer daarbij. Informeer je goed hierover. Kom je er met zoeken op het internet niet uit, ga dan zeker langs bij een vloerenspecialist voor goed advies.

Eerst het grote, dan het kleine


Hoe verleidelijk het ook is om meteen decoratieve items te gaan verzamelen, is het beter om eerst de grote zaken te regelen. We hebben over een bed, een bankstel, een eettafel en dergelijke grote meubels. Passen de meubels uit je oude huis wel in je gekozen stijl en kleurenthema? Verzamel zoveel mogelijk meteen de meubels die je wilt hebben in je nieuwe woning. Pas dan heb je goed zicht op hoeveel ruimte je overhoudt en waar decoratie dus mogelijk en gewenst is.

Bron: van 03-04-2020