Nieuwbouw Nieuws

Nieuwe woning? Regel de aansluiting voor internet op deze manier!

06-04-2020

Jippie! Je hebt een nieuwe woning gekocht of je nieuwe huis is eindelijk af! Hartstikke leuk nieuws natuurlijk, maar er zullen ook een paar zaken op je af komen waarmee je dient af te rekenen. Een aantal van dergelijke taakjes zijn eigenlijk best leuk. Hierbij kun je denken aan onder meer het uitkiezen van het meubilair, maar ook het bepalen van de kleuren die je op de muren wilt is een goed voorbeeld. Toch zijn er ook zeker een paar zaken te bedenken die minder leuk zijn. Een voorbeeld hiervan is de aansluiting voor je internet. Toch is dit natuurlijk van belang, dus het is iets dat zeker gedaan moet worden.

Wanneer moet je de aansluiting regelen?

Als je een nieuw huis aan het bouwen bent dan is het noodzakelijk om al voordat de woning klaar is te beginnen met het regelen van de aansluiting voor het internet. Op deze manier kun je bij je aannemer duidelijk maken waar je zowel de stopcontacten als de lichtpunten wilt hebben. Ook kun je dan nog bij de bouwer aangeven of je loze leidingen wilt. Dit zijn eigenlijk lege buizen die geplaatst kunnen worden in de wanden van het huis. Je ziet de loze leidingen dus niet, maar je kunt er later gebruik van maken door er kabels doorheen te trekken indien dit nodig is. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je televisiekabels wilt zodat je tv kunt kijken op je slaapkamer, maar ook kabels voor een vaste telefoon en internet kunnen door een loze leiding. Natuurlijk moet je dan wel een abonnement met internet en bellen afsluiten.

Over welke aansluiting beschik je?

Het is daarnaast ook van belang om uit te zoeken wat voor aansluiting jij kunt gebruiken in je nieuwe woning. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je op het nieuwe adres aangesloten zult zijn op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL, maar dit geldt helaas nog niet voor alle huishoudens in Nederland. Als jij ook niet aangesloten bent op het glasvezel dan zul je gebruik moeten maken van een andere aansluiting. Het is belangrijk om dit te weten aangezien je het nodig hebt bij het internet vergelijken. Je nieuwe abonnement moet natuurlijk wel aansluiten op je internetverbinding, anders gaat het helaas niet werken.

Welke aansluitingen zijn beschikbaar in Nederland?

In ons land zijn een aantal typen internetverbindingen beschikbaar. De beste optie van deze aansluitingen is natuurlijk glasvezel. Eén van de voordelen van glasvezel is de hoge snelheid die ermee mogelijk is. Een ander pluspunt van deze aansluiting is de uploadsnelheid, want dit is meestal even hoog als de downloadsnelheid. Deze voordelen levert natuurlijk ook direct een nadeel op. Glasvezel is namelijk duurder dan de andere opties. Een andere aansluiting waarvoor je zou kunnen kiezen is DSL, wat een stuk voordeliger is dan glasvezel. Het is zelfs de goedkoopste optie. Bovendien kun je bij DSL kiezen uit veel verschillende providers. Een nadeel van zo’n verbinding is dat de snelheid niet altijd en niet overal even hoog is. Ook de stabiliteit ligt vele malen lager dan bij glasvezel, maar ook bij kabel.

Kabel is namelijk nog een andere optie bij de aansluitingen die je kunt gebruiken voor het internet. Een groot voordeel van kabel is dat het altijd hoge snelheden biedt, al ligt de snelheid wel wat lager dan bij het glasvezel. Een ander pluspunt is dat je gemakkelijk extra televisies kunt aansluiten, terwijl dit geen extra kosten oplevert. Natuurlijk heeft de kabelaansluiting ook een aantal nadelen. Je hebt bijvoorbeeld geen keuze uit providers. Ook zit televisie altijd inbegrepen in het pakket, al hoeft dit niet beslist een minpunt te zijn.

Bron: van 06-04-2020