Nieuwbouw Nieuws

Wanneer moet een groepenkast vervangen worden?

22-04-2020

Een onderdeel dat hoe dan ook van belang is bij de elektrische installatie is de groepenkast, wat over het algemeen ook wel bekend staat als de meterkast. Toch is dit niet helemaal hetzelfde. Er zitten namelijk wel degelijk verschillen tussen. De meterkast is namelijk de kast waar de groepenkast in zit, maar hier zit nog meer in. Zo kan in een meterkast ook de elektriciteitsmeter, de modem en de gasmeter zitten.

Wat is de groepenkast?

De groepenkast zit dus in de meterkast en het maakt deel uit van de elektrische installatie. Eigenlijk zorgt het voor de aansluiting van de energieleverancier naar de lampen en de schakelaars in de woning. De groepenkast beveiligt bovendien jou en het huis tegen schade door elektriciteit. Mocht je teveel stroom verbruiken dan kunnen de elektriciteitsdraden namelijk erg warm worden en zelfs smelten. Logischerwijs zou hierdoor een brand kunnen ontstaan. Dit voorkomt de groepenkast door de hoeveelheid stroom te meten. Als er teveel wordt gebruikt dan zal de groepenkast de groep automatisch uitschakelen.

Moet de groepenkast onderhouden worden?

Ja, de groepenkast heeft zeker onderhoud nodig. Allereerst is het aan te raden om de groepenkast vrij te houden van stof. Dit geldt overigens voor de gehele meterkast. Daarnaast is het van belang om te testen of de aardlekschakelaar nog naar behoren werkt. Het mooie van het onderhoud is dat je het zelf uit kunt voeren. Zo kun je de aardlekschakelaar testen door op de knop te drukken die er op zit. Overigens is het alsnog aanbevolen om de aardlekschakelaar ook elk jaar te laten testen door een elektricien.

Moet de groepenkast vervangen worden?

Er zijn een aantal factoren waarop de keuze van het vervangen van een groepenkast gebaseerd wordt. Met name als je de woning aan het vernieuwen bent zul je mogelijk een nieuwe groepenkast aan moeten schaffen. Dan zou je kunnen kiezen voor een Hager groepenkast. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat de groepenkast de nieuwe elektrische kookplaat niet aankan. Ook als er zonnepanelen op het dak komen kan de huidige groepenkast voor problemen zorgen. Mogelijk kan het uitgebreid worden, anders moet je toch een vervangend exemplaar kopen.

Bron: van 22-04-2020