Nieuwbouw Nieuws

Hoe kies je het juiste internet en tv abonnement voor je nieuwe huis?

24-04-2020

Is het moment bijna aangebroken dat je jouw nieuwbouwwoning kunt gaan betrekken? Dan wordt het ook tijd om spijkers met koppen te gaan slaan zodat je in je huis ook van alle gemakken voorzien bent. Je moet gordijnen regelen, er moet vloerbedekking gekozen en gelegd gaan worden en je moet een energieaanbieder kiezen. Daarnaast heb je een opstalverzekering nodig en moet je wellicht je inboedelverzekering wijzigen voor de nieuwe situatie. Maar wat je zeker ook niet moet vergeten, is om tijdig een internet en tv abonnement af te sluiten, omdat er altijd sprake is van een bepaalde levertijd. Maar hoe kies je tussen al het aanbod het juiste abonnement voor jou?

Postcodecheck doen

Het zoeken van het geschikte internet en tv abonnement voor jou begint met het doen van de postcodecheck om te zien wat er zoal mogelijk is op jouw nieuwe adres. Wie is bijvoorbeeld je kabelbeheerder? Dat bepaalt bij wie je internet via kabel kunt afsluiten. Ook geeft de postcodecheck uitsluitsel of glasvezel internet mogelijk is in jouw woning. Dit wordt namelijk vooralsnog alleen uitgerold in gemeentes waar voldoende interesse is. Voor aanbieders van ADSL is het zo dat de afstand van je woning tot de wijkcentrale bepaalt of een bepaald abonnement mogelijk is voor jou. Hoe groter de afstand, hoe lager de maximale downloadsnelheid.

Snelheid en prijs vergelijken

Wat erg belangrijk is bij het afsluiten van een internetabonnement, is – naast uiteraard de prijs – de downloadsnelheid die geboden wordt. Natuurlijk geldt dat hoe hoger deze is, hoe prettiger het is, maar dat vertaalt zich ook in de prijs. Welke snelheid heb jij nodig? Dat hangt van een aantal zaken af. Maak je gebruik van streamingsdiensten als Netflix of Videoland? Dan is minimaal 30 Mbit/s aan te raden voor een soepel verloop. Zijn er meer mensen in huis die tegelijkertijd van de internetverbinding gebruik willen maken, dan is bij twee personen 50 Mbit/s aan te raden en bij nog meer personen eventueel een nog hogere snelheid (80 Mbit/s tot 100 Mbit/s). Ben je van plan om online games te gaan spelen, dan is bij een eenpersoonshuishouden minimaal 50 Mbit/s een verstandige keuze, en bij grotere huishoudens minimaal 100 Mbit/s.

Favoriete zenders veiligstellen

Een tv abonnement moet wettelijk verplicht minimaal 30 zenders bevatten. Dat is een relatief klein aanbod, en de vraag is of al jouw favoriete zenders onderdeel uitmaken van zo’n minimaal pakket. Kijk daarom goed naar welke zenders aangeboden worden bij het pakket dat jij op het oog hebt, voordat je een verkeerde keuze maakt en het zonder een aantal van je favoriete zenders moet stellen. En neem in acht dat meer tv zenders vaak ook een hoger maandbedrag betekent. Helaas is het nog niet zo dat je zelf je zenderpakket kunt samenstellen. Wel je kun je kiezen voor aanvullende zenders zoals Fox Sports of Ziggo Sport als je van sport houdt, of HBO of Film1 als je extra films en tv series wilt kunnen kijken.

Aantal tv ontvangers tegen meerprijs

Het kan natuurlijk zo zijn dat je meerdere televisietoestellen in huis hebt en bijvoorbeeld ook in de slaapkamer televisie wilt kunnen kijken. In de tijd van analoge televisie was het nog redelijk goed mogelijk om een signaal te splitsen. Dat werkt met digitale televisie niet meer. Je hebt voor ieder extra toestel waarop je televisiesignaal wilt hebben een extra tv ontvanger nodig. Dit is mogelijk tegen een meerprijs. Onderzoek wat deze meerprijs is als je gebruik wilt maken van deze mogelijkheid.

Bron: van 24-04-2020