Nieuwbouw Nieuws

Alles wat u moet weten over het laten zetten van een aanbouw

07-05-2020

Wilt u graag een aanbouw laten plaatsen maar weet u niet goed waar u moet beginnen? In dit artikel vertellen we u precies waar u op moet letten wanneer u een aanbouw wilt laten zetten. Hoe grote doe-het-zelver u ook bent, een aanbouw zetten kunt u niet zelf; daar heeft u een gespecialiseerd bedrijf voor nodig. De Aanbouw Expert is zo’n gespecialiseerd bedrijf en kan voor u, geheel naar wens, uw aanbouw zetten.

Hoe groot moet de aanbouw worden en hoe moet deze eruit komen te zien?

Een van de belangrijkste vragen is natuurlijk hoe groot de aanbouw moet worden. Wilt u graag een hele grote aanbouw laten zetten of liever wat enkele vierkante meters toevoegen aan uw woning? Veel andere zaken zijn hiervan afhankelijk, bijvoorbeeld of u een vergunning nodig heeft of niet. Het is altijd slim om dit te controleren bij de gemeente, maar over het algemeen heeft u voor een aanbouw tot 4 meter diep en 5 meter hoog geen vergunning nodig. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe u wilt dat de aanbouw eruit komt te zien. Wat voor steensoort en voegen wilt u? Het is aan te raden om te kiezen voor dezelfde materialen en kleuren als uw huis, of juist contrasterende. Kiest u voor houtskeletbouw of een stenen aanbouw? Wanneer u namelijk voor een stenen aanbouw kiest, moet er ook een stevige fundering gemaakt worden en bij een houten skelet is dit niet nodig.

Wat is de functie van de aanbouw?

Ook moet van tevoren vastgesteld worden wat de functie van de aanbouw wordt. Wat gaat u met de extra ruimte doen? Dat kan namelijk invloed hebben op de bouw van de aanbouw. Wordt het bijvoorbeeld een extra slaapkamer, dan heeft u ook extra isolatie nodig. Wordt het een serre, dan gaat u misschien wel voor een glazen pui. Wilt u de aanbouw graag gebruiken ter uitbreiding van uw keuken, dan moet deze ook al voorzien worden van extra elektriciteitsleidingen. Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk!

Hoe gaat u het interieur aanpassen?

Wanneer er een aanbouw gezet gaat worden, bent u natuurlijk voornamelijk bezig met de buitenkant. Het huis wordt groter, wat dus betekent dat er aan de binnenkant ook wat moet veranderen! Hoe gaat u de aanbouw in uw interieur vormgeven? Wanneer de aanbouw voornamelijk een uitbreiding van uw woonkamer wordt, is het het mooiste om alles door te laten lopen; de vloer, de muren en het plafond hetzelfde als de rest van de woonkamer. Wanneer het een nieuwe kamer wordt, kunt u natuurlijk alles doen wat u wil, hetzelfde als bij een nieuwe keuken. Maar denk er wel goed over na! Waar moeten bijvoorbeeld stopcontacten en andere aansluitingen komen?

Wat te doen met de WOZ waarde van uw woning?

Wanneer u een aanbouw laat zetten, verandert natuurlijk ook de WOZ waarde van uw woning. Echter hoeft u niet direct de veranderde WOZ waarde aan de gemeente door te geven; deze is namelijk zelf verantwoordelijk voor het checken van de waarde. Wanneer u in het huis wil blijven wonen is het slim om een lagere WOZ waarde aan te houden omdat u dan minder WOZ belasting hoeft te betalen. Wanneer u uw huis juist wil verkopen, is het slimmer om een hogere WOZ waarde te hebben zodat de eventuele koper makkelijker een hypotheek aan kan vragen voor uw woning.

Bron: van 07-05-2020