Nieuwbouw Nieuws

Plinten plaatsen, hoe doe je dat?

25-05-2020

Krijg je een nieuwe vloer in je woning, dan horen daar ook plinten bij. Zonder plinten is je vloer niet af en heeft hij geen nette uitstraling. Het is namelijk onmogelijk om een vloer helemaal strak tegen de muur te plaatsen. Plinten zijn dus nodig voor een mooie afwerking én om de muur te beschermen tegen mogelijk beschadigingen.

Maar hoe plaats je die plinten precies? Plinten leggen is natuurlijk geen klusje waar veel Nederlanders ’s nachts voor wakker gemaakt kunnen worden. Dit artikel is bedoeld om het je wat gemakkelijker te maken en je op weg te helpen als je aan de slag gaat met plinten leggen.

Verschillende soorten plinten

Ga je plinten leggen, dan kun je natuurlijk kiezen uit verschillende soorten plinten. In dit artikel gaan we in op het plaatsen van hoge plinten (zoals massief houten plinten of MDF plinten) en de steeds populairder wordende plakplinten.

Hoge plinten plaatsen

Voor het plaatsen van hoge plinten zijn er een aantal gangbare methodes:

1. Boren en pluggen

Als je de plinten vast wilt zetten aan de muur, dan kun je hiervoor pluggen en een boormachine gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de plinten hierdoor echt ‘muurvast’ zitten.

• Mocht het nodig zijn, dan is de eerste stap om de plinten te verven, schuren of lakken om de gewenste uitstraling te creëren.

• Vervolgens meet je de muur op en zaag je de eerste plint precies op maat.

• Boor hierna gaatjes door de plint heen met een tussenruimte van ongeveer 30 centimeter. Dit doe je eerst met een houtboor en daarna met een verzinkboor om ze dieper te maken.

• Houd nu de plint tegen de muur zodat je op de muur de schroefgaatjes kunt tekenen.

• Ten slotte boor je de pluggaten in de muur en stop je de pluggen hierin. Nu hoef je alleen nog maar de plint vast te schroeven. Voor een nette afwerking is het slim om de schroefgaten dicht te plamuren, bijvoorbeeld met kneedbaar hout.

• Het leggen van plinten in hoeken is een precies werkje. Zorg er bij een buitenhoek voor dat je beide plinten afzaagt in een hoek van 45 graden zodat ze mooi tegen elkaar aan komen te liggen. Bij binnenhoeken is dit niet nodig; die kun je haaks op elkaar vastmaken.

2. Spijkeren

Je kunt hoge plinten ook vastzetten met staalspijkers en een hamer. De voordelen hiervan zijn dat het een snelle methode is en dat de plinten eenvoudig weer weg te halen zijn. Het resultaat is alleen niet altijd optimaal: het is namelijk lastig om de spijkers altijd diep genoeg in de muur te krijgen.

3. Lijmen

Wil je de hoge plinten niet aan de muur vastzetten maar aan de vloer, dan is lijmen de beste keuze. Op deze manier hoef je geen gaten in de muur te maken en bovendien is het een eenvoudige methode.

• Voor het vastlijmen van plinten is een goede montagekit noodzakelijk. Breng met een kitspuit de lijm aan. Dit kun je doen in hoopjes (dotten) of golfjes kit (rillen).

• Bij het drogen van de lijm is het aan te raden om een houten lat te gebruiken die je vastklemt tussen de plint en een andere lat. Deze lat moet je dan tijdelijk even vastzetten op de vloer.

Plakplinten plaatsen

Plakplinten (de naam zegt het al) plak je vast op de vloer zelf. Plakplinten hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen en worden vaak gebruikt in combinatie met laminaatvloeren. Omdat er op de achterzijde van de plinten al een plakstrook is aangebracht is het doodeenvoudig om ze te plaatsen.

• Zorg er allereerst voor dat het stuk vloer waarop je de plint aanbrengt vrij is van stof of vet.

• Voor het afzagen van de plinten in de juiste hoek kun je een verstekbak of een speciale plintenschaar gebruiken. Hiermee is snij je ze eenvoudig in een hoek van 45 graden.

Kies jouw favoriete plint en leggen maar!

We hopen dat dit artikel je goed op weg heeft geholpen bij het leggen van plinten. Het is niet een heel ingewikkelde klus, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet en dat je de juiste plint kiest. Welke plint past het beste bij de uitstraling die je met je interieur wilt creëren? Zodra je dit voor jezelf bepaald hebt, is het leggen een fluitje van een cent. ?

Bron: van 25-05-2020