Nieuwbouw Nieuws

De hedera, zeer geliefd rondom je nieuwe woning

27-05-2020

De hedera komt van nature voor op de Atlantische eilanden, in Europa, Afrika en Japan. De hedera is een kruipende of een klimmende plant. Als je de hedera plant bij een boom of rots kan de plant met gemak een hoogte van 25 tot 30 meter bereiken. Bij volwassen planten zijn de bladeren ongelobd, bij jonge planten zijn de bladeren daarentegen gelobd. Ook zit er verschil tussen de jonge en volwassen scheuten. Een jonge scheut van de hedera is flexibel, slank en heeft kleine wortels. De volwassen scheuten zijn dikke, zelfdragende takken die geen wortels meer hebben. De hedera heeft bloemen die in de late herfst bloeien. Het zijn prachtige kleine bloemen. De bloemen van de hedera trekken bijen en andere insecten aan, omdat ze veel nectar produceren. Nadat de hedera gebloeid heeft komen er vruchten. De vruchten van de hedera zijn een grote voedselbron voor de vogels in de winter. De bessen zijn zwart van kleur en zijn aan het einde van de winter rijp. Voor mensen zijn de besjes giftig. De hedera is een populaire klimplant die veel voorkomt in de Nederlandse tuinen. Vaak wordt de hedera gebruikt om lelijke muren of schuttingen te bedekken. Let er wel op dat de hedera de muur of schutting kan aantasten wanneer een muur scheuren of voegen heeft waar de wortel houvast in heeft. Er zijn ontzettend veel soorten hedera. Hieronder worden en twee uitgelicht, de hedera helix en de hedera hibernica.

Hedera helix

De hedera helix is een klimop met kleine blaadjes, die ook wel de eiloof genoemd wordt. De blaadjes van de hedera helix hebben een leerachtige uitstraling en staan wijd uit. De hedera helix is een winterharde plant en zal zonder problemen temperaturen van 34 graden Celsius verdragen. De hedera helix is een heel sterk klimopsoort. De hedera helix is een snelgroeiende plant en is hierdoor uitstekend geschikt als klimplant, maar ook als bodembedekker. In de herfst krijgt de hedera helix zwarte besjes. Deze zijn giftig voor mensen maar zijn voedsel voor de vogels. De hedera helix kan overal geplant worden. Wel is het belangrijk dat de hedera helix in een voedselrijke en vochtige grond geplant wordt. De hedera helix kan zowel in de zon als in de schaduw geplant worden. Wanneer de hedera helix in de zon staat kunnen de zijtakken gaan bloeien in september. Dan bloeien er kleine geelgroene bloemetjes. Het beste is om de hedera helix in maart te snoeien.

Hedera hibernica

De hedera hibernica is een snelgroeiende klimop met grotere bladeren dan de hedera helix. De hedera hibernica zie je vaak tegen muren, schuttingen of bomen. Hij kan een wel tot 10 meter hoog worden. Hij wordt alleen zo hoog als je hem niet snoeit. De hedera hibernica is een prachtige wintergroene klimop en geeft dan ook in de winter kleur in je tuin. De hedera hibernica groeit overal, in de schaduw en de zon maakt voor de hedera hibernica niet uit. Hij klimt vanzelf omhoog een hechtende zuignapjes. Door deze zuignapjes is het heel moeilijk om restanten van de hedera hibernica te verwijderen van een stenen muur. Als er veel zon is in de zomer kan de hedera hibernica geelgroene bloemen krijgen in september. Na de bloei zullen er zwarte besjes groeien. De bloemen trekken vlinders en vogels aan.

Bron: van 27-05-2020