Nieuwbouw Nieuws

Wat is de beste wandafwerking voor een nieuwe woning?

09-06-2020

Eén van de belangrijkste vragen die de eigenaren van een nieuwbouwwoning zichzelf moeten stellen gaat over de wandafwerking van hun nieuwe huis. Dit moet toch een keer ter sprake komen, want de muren en de plafonds van je woning zijn toch een belangrijk onderdeel van je interieur. Je zult nog jaren hier tegenaan moeten kijken, dus het is van belang om het direct goed aan te pakken. Het zal dan ook lastig zijn om een goede keuze te maken, met name omdat er zoveel verschillende meningen zijn als het gaat om de wandafwerkingen. Wat dan toch de beste wandafwerking nieuwbouw is lees je in dit artikel.

Lastige vergelijking tussen stucwerk en vliesbehang

Om heel eerlijk te zijn kun je stucwerk eigenlijk niet vergelijken met vliesbehang. Dit komt doordat het twee totaal verschillende producten zijn, met name als je kijkt naar het uiterlijk. Toch dienen ze precies hetzelfde doel, want het zorgt voor strakke muren en plafonds in je nieuwbouwwoning. Eigenlijk heb je dit ook als je een nieuwe auto wilt aanschaffen. Alle auto’s zijn anders, maar toch gebruik je ze voor precies hetzelfde doeleinde. Toch hebben de meeste auto’s zo goed als dezelfde functies, dus over het algemeen kies je puur op gevoel. Dit geldt in principe ook bij het maken van de keuze tussen stucwerk en vliesbehang.

Het optisch verschil

Optisch mag stucwerk er wel precies hetzelfde uitzien als vliesbehang, maar als je het van wat dichterbij gaat kijken dan zul je zien dat er toch wel wat verschillen zijn. Het vliesbehang is namelijk op zo’n manier ontworpen dat het optisch zo dicht mogelijk bij het uiterlijk van een gestucte muur komt. Tegenwoordig zijn er ook wel degelijk mooi, dunne soorten vliesbehang die inderdaad erg lijken op het origineel, maar van dichtbij zul je alsnog zien dat het wel behang is en niet stucwerk. Dit komt met name door de vezelstructuur van het vliesbehang, wat vooral goed zichtbaar is bij uitwendige hoeken.

Stucwerk

Doordat het vliesbehang er optisch toch wel wat minder uit ziet dan stucwerk kiest men vaak voor de laatste optie. Bij het stucen van nieuwbouw op behangklare wanden hebben we het normaal gesproken over dunpleisterwerk. Het is overbodig om een dikke stuclaag van gips op dergelijke muren te doen doordat de wanden natuurlijk al relatief glad en vlak zijn. Het is dan ook beter om een filmlaag stucwerk te gebruiken. Dit wordt gedaan door middel van dunpleister, waardoor de wanden direct sausklaar afgewerkt zijn. Het grote voordeel hiervan is dat het een stuk minder kost dan het traditionele stucen.

Scheuren repareren

Bij zowel het stucwerk als bij het vliesbehang bestaat er geen wondermiddel waarmee je hoe dan ook geen scheuren gaat krijgen. Dit kan simpelweg niet. Er kan dus een scheur optreden, wat bij het stucwerk over het algemeen beter valt te repareren. Bij het gladde pleisterwerk kan een scheur op een eenvoudige wijze opgevuld en glad afgesmeerd worden. Je kunt dit het beste doen met een krimpvrije stucfiller, wat een kant-en-klaar product is.

Bron: van 09-06-2020