Nieuwbouw Nieuws

Hebben houthaarden nog toekomst?

12-06-2020

Steeds meer nieuwbouwwoningen zijn niet meer aangesloten op het gasnetwerk. Dit betekend niet dat er geen gashaard meer gebruikt kan worden, want ook op propaangas is er tegenwoordig erg veel mogelijk. Verschillende gasleveranciers bieden tegenwoordig zelfs een abonnementsdienst aan. Meerdere propaangasflessen worden in serie gezet. Wanneer de ene fles leeg is, wordt automatisch overgeschakeld op de andere propaangasfles. Dreigt uw propaanvoorraad op te raken? Dan krijgt uw leverancier direct een seintje en neemt hij contact met u op om een levering met u af te stemmen.

Het einde van het gasnetwerk hoeft dus zeker niet het einde van de gashaard te zijn. Propaangas is een prima alternatief dat steeds vaker wordt gebruikt. Maar zijn er naast aardgas en propaangas nog andere alternatieven om tot een verantwoord haardvuur te komen. Wat dacht u van een klassieke houthaard? Vervuilend denkt u misschien? Niet helemaal terecht! De ontwikkeling van houtkachels heeft natuurlijk ook niet stil gestaan. Voor houthaardfabrikanten is het milieu een factor geworden die steeds belangrijker wordt. Die zien we bijvoorbeeld aan verbeterde brandtechnieken en nieuwe materialen. Bekende houthaardbouwers zoals Jacobus en Barbas zijn trots op de vele innovaties die de houthaard van nu bezit. Per merk verschilt de techniek, maar het eindresultaat is vrijwel allemaal een sterk verbeterde houthaard. Wist u dat een moderne houthaard een rendement heeft dat tot wel 50% hoger kan liggen dan de traditionele open haard? En dat de fijnstofuitstoot van een moderne houthaard tot wel 50x lager uitvalt?

Stook op de juiste manier!

Houtkachels en nieuwbouwwoningen kunnen dus prima samen gaan. Houtkachels kunnen absoluut op een verantwoorde manier gebruikt worden. Erg belangrijk is echter wel de rol van degene die het houtvuur stookt. Een verkeerd gestookte kachel kan velen malen vervuilender zijn dan een kachel die wel op de juiste manier gestookt wordt. Aandacht voor het stookproces is dus wel op zijn plaats. Het verschil tussen verkeerd stoken en verantwoord stoken is helemaal niet zo groot als de meeste mensen denken. Wanneer u de zogenaamde Zwitserse stookmethoden gebruikt zult u zien dat uw haard beter brandt en minder roet uitstoot. Zo stookt u niet alleen efficiënter en milieubewuster, maar heeft u bovendien minder schoonmaakwerk voor de boeg!

Schoon stoken betekend minder roet!

Een houtkachel die op de juiste manier wordt gestookt zal veel minder vervuiling geven. Dit ziet u direct weer aan de kleur van de rook die uw schoorsteen verlaat. Hoe minder zwarte roetdeeltjes worden opgewekt in uw haard, hoe minder zwevende roetdeeltjes er in de buitenlucht belanden. Moderne houthaarden kunnen op een verantwoorde manier worden gestookt, zonder dat de hele buurt mee hoeft te delen in uw haardervaring. Tuurlijk kunt u altijd nog kiezen voor professionele gevelreiniging, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Bron: van 12-06-2020