Nieuwbouw Nieuws

Drie moderne systemen waardoor de heftruck veiliger is geworden

30-06-2020
Veel bedrijven hebben simpelweg een heftruck nodig. Eigenlijk zal niemand een gebruikte heftruck aanschaffen omdat hij/zij het zo’n mooi voertuig vindt. Het is juist een onmisbaar middel voor een onderneming, wat natuurlijk komt doordat het producten snel kan vervoeren. Daarnaast kan een heftruck ook gemakkelijk goederen stapelen. Overigens kan het ook zeker gebruikt worden bij de bouw van een woning, maar ook bij het verhuizen. Met een heftruck kun je uiteraard snel en gemakkelijk je inboedel van de verhuiswagen naar je nieuwe woning brengen.

Snelheidsreductie
In de afgelopen jaren is men hard aan het werk geweest om de heftruck veiliger te maken. Hierbij is onder meer gebruik gemaakt van een systeem dat ervoor zorgt dat de rijsnelheid automatisch gereduceerd worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een bocht wordt genomen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van slimme sensoren die de stuurwieluitslag monitoren. De sensoren zullen een signaal geven aan de besturing van de heftruck als er gevaar dreigt.

Veiligheidslamp
Om de werkvloer veilig te maken is het van belang dat een heftruck goed opvalt. Dit is buiten het geval, maar natuurlijk ook zeker in het magazijn. Dit is met name het geval als het donker is. Heftrucks worden dan ook voorzien van een goede verlichting, wat een positief effect heeft op de zichtbaarheid. Daarnaast worden ze regelmatig voorzien van een veiligheidslamp. Hierbij kun je onder meer denken aan de RedSpot of de BlueSpot. In de rijrichting van de heftruck geven zij een duidelijk zichtbare rode of blauwe vlek op de vloer.

Beugels en gordels
Het is dan niet een modern systeem, maar beugels en veiligheidsgordels zijn hoe dan ook onmisbaar om op een veilige wijze te werken met een heftruck. Deze snufjes moeten ervoor zorgen dat de chauffeur niet bekneld raakt tussen vloer en truck op het moment dat het voertuig kantelt. Het gebruik van deze veiligheidssystemen is inmiddels al sinds 5 december 2002 verplicht. Toch maken nog niet alle chauffeurs gebruik van met name de gordels. Daarom is het steeds vaker het geval dat de heftruck alleen gebruikt kan worden als het weet dat de gordel, het hekwerk en de beugel gehanteerd worden.
Bron: van 30-06-2020