Nieuwbouw Nieuws

Welk woningtype ben jij: nieuwbouw of opknappertje?

24-07-2020

De gemiddelde Nederlander verhuist zo’n 7 keer in zijn leven. Dat is ongeveer 1 keer per 10 jaar. Maar toch zien we in de praktijk dat de jongvolwassenen in een kortere periode vaker verhuizen. Vanuit huis naar hun studentenwoning en vanuit daar naar misschien een iets ruimer huurhuis, voordat ze gaan kopen. Dan ben je in een tijdsbestek van 10-15 jaar toch wel 3 of 4 keer met verhuisdozen en het regelen van je woonverzekering bezig. Vanaf het moment dat je je voor langere tijd wil settelen, komt die ene vraag om hoek kijken: in welk type woning wil ik – voor de rest van mijn leven – wonen? Ben jij het klustype en ga je voor een opknapper? Of wil jij de eerste bewoner zijn van een net opgeleverde nieuwbouwwoning?

Alles zelf in de hand met nieuwbouw

Houd jij van nieuw? En wil je het liefst zelf beslissen hoe jouw droomhuis eruit komt te zien? Ga dan voor een nieuwbouwwoning. Je hebt zelf in de hand welke kleur de keuken wordt, hoe de verdeling van de kamers eruit ziet en hoe jij je tuin wilt inrichten. Je bepaalt zelfs waar en hoeveel stopcontacten en lichtpunten er komen! Je moet wel goed het overzicht kunnen bewaren in zo’n drukke bouwperiode, want er komt nogal veel op je af. En soms moet je sneller een keuze maken voor een grote uitgave of belangrijke beslissing, dan je vooraf had bedacht. Maar als zo’n periode dan achter de rug is, heb jij het paleis van je dromen! En dat paleis wil je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk houden. Het is daarom handig om je woonverzekering goed te regelen. Mocht er iets gebeuren? Dan ben je in ieder geval verzekerd.

Klussen in een opknappertje

Van een opknappertje kun je ook jouw droomhuis maken! Maar daar heb je wel goed inlevingsvermogen voor nodig én twee rechterhanden. Als je een oud huis of een bouwval voor het eerst ziet, is het soms lastig om te bedenken hoe jouw spullen daar over een tijdje kunnen staan. Maar als de basis goed is en een bouwkundige ook de boel heeft goedgekeurd, is er zoveel mogelijk! Misschien ergens een muur slopen, ergens anders een wandje plaatsen. Andere vloer, nieuwe keuken én alle originele elementen zoals houten draagbalken of mooie glas-in-loodramen behouden. Voor je gevoel woon je aan het eind van het klussen ook in een nieuw huis. Maar wel eentje met sfeer en karakter van jaren terug!

Beste van 2 werelden: bestaande bouw

Naast nieuwbouw en het opknappertje, hebben we ook nog bestaande bouw. Deze huizen zijn perfect voor de types die een nieuwbouwwoning sfeerloos vinden, maar ook niet het geduld en passie ervoor hebben om een bouwval helemaal op te knappen. In bestaande bouw kun je met een paar kleine aanpassingen er alsnog een droomhuis van maken. Bijvoorbeeld een andere vloer, nieuw kleurtje op de muren of een andere keuken of badkamer. Zo heb je niet alle honderden keuzes die je bij een nieuwbouwwoning hoeft te maken, maar wordt het toch jouw huis in de stijl die jij graag wilt.

Verhuizen en je woonverzekering

Is het al tijd om te verhuizen? Dan is het ook goed om je woonverzekering te checken. Het type huis maakt niet uit welke woonverzekering je nodig hebt, je wilt het gewoon goed geregeld hebben. Dus bijvoorbeeld een inboedelverzekering voor schade aan de spullen in je huis. Veel geluk in je nieuwe huis.

Bron: van 24-07-2020