Nieuwbouw Nieuws

Realiseer je droomhuis

29-07-2020

3 Interieurdeskundigen, en ze doen allemaal iets anders

Wie een beetje creatief is en van zijn interieur iets moois wil maken, zal dat niet laten. Enorm leuk om te doen en het huis wordt er vaak lekker ‘eigen’ van, krijgt een persoonlijke touch. Dit is wel iets anders dan wanneer je bij het inrichten van een woning een interieurontwerper zijn werk laat doen. Een interieurarchitect doet overigens weer iets anders en de stylist is bekwaam in wederom een ander deel van het vakgebied ‘interier’. Hoe zit het nou?

Kortgezegd: de binnenhuisarchitect creëert een functionele indeling en maakt daar een ontwerp voor. De interieurontwerper kan daarop voortborduren en naar de wensen van de bewoners de hoofdlijnen voor de indeling en inrichting aangeven en de stylist brengt met zijn of haar expertise de juiste sfeer in het geheel.

De architect is technisch onderlegd

De interieurarchitect is vooral technisch goed onderlegd. Die heeft, toen hij nog met zijn schooltas rondliep, vooral technische en rekenkundige vaardigheden geleerd. Die kun je met een gerust hart een indeling van een huis laten maken, inclusief de benodigde technische tekeningen die daarbij horen. Als je wilt weten of een draagmuur weg kan, hoe groot de radiator in de keuken moet zijn en hoe het zit met het binnenklimaat moet je bij die architect zijn.

De ontwerper tekent de muziekkamer

Stel dat iemand die musicus is, laten we zeggen pianist, en een huis laat bouwen. Dan zal de architect hebben uitgerekend hoe het zit met geluiddichte muren en de akoestiek, maar zal de interieurontwerper een prachtige muziekkamer tekenen waar de vleugel komt te staan. Hier gaat het om een efficiënte inrichting in combinatie met de juiste algehele uitstraling die de bewoners wensen. Moeten er strakke muren komen of zijn het mensen die houden van een organische bouw bijvoorbeeld. Liggen de wensen op het vlak van veel aparte ruimtes of een open ruimte met zo min mogelijk deuren. Denk ook aan materialen die ingezet worden.

De stylist kiest de kleur

De interieurstylist gaat voor de sfeer. Het kan zomaar zijn dat zo iemand met tassen vol accessoires komt om de boel te stylen. Hij of zij kiest passende kleuren, stemt de sfeer in de ruimtes op elkaar af, bedenkt welke meubels passend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een kast in de hal voor alle rugzakken van de kinderen, businesstassen van meneer en de handtas van mevrouw, in de juiste kleur blauw. De stylist zorgt voor de finishing touch. Het is altijd een keuze, wat wil je zelf doen en wanneer je een professional in de arm neemt. Een interieurdeskundige inschakelen, in welke fase dan ook, levert over het algemeen eyeopeners op. Zij hebben ervoor geleerd, hebben ervaring en veelal een enorme passie voor het vak.

Bron: van 29-07-2020