Nieuwbouw Nieuws

Wat is het oversluiten van een hypotheek en wat zijn de voordelen hiervan?

03-08-2020
Het oversluiten van een hypotheek kan op diverse manieren voordeel opleveren. Als je al een hypotheek hebt afgesloten dan zul je zeer waarschijnlijk profiteren van dergelijke voordelen. Je hypotheek oversluiten is daarom zeker aan te raden in dit geval.

Wat is het oversluiten van een hypotheek?
Als je je hypotheek gaat oversluiten dan sluit je in principe een nieuwe hypotheek af. Hiermee zul je vervolgens de al bestaande hypotheek aflossen. Je oude hypotheek wordt dus eerder afgelost dan je had afgesproken met de geldverstrekker. Bij het hypotheek oversluiten mag je zelf bepalen naar welke bank je wilt overstappen, dit is een vrije keuze. Natuurlijk zullen er aan je nieuwe hypotheek wel weer andere voorwaarden en afspraken verbonden zijn. Hier moet je goed opletten. Dergelijke regels kunnen te maken hebben met de hypotheekvorm, de hoogte van de rente, et cetera.

Waarom een hypotheek oversluiten?
Over het algemeen zul je alleen voor het oversluiten van een hypotheek kiezen als je niet meer tevreden bent met je huidige hypotheek. Uiteraard kan dit allerlei redenen hebben. Een voorbeeld van een oorzaak van je ontevredenheid kan zijn dat er recente ontwikkelingen in de markt zijn opgetreden. Dit kan er mogelijk voor zorgen dat andere geldverstrekkers betere voorwaarden of lagere rentes aanbieden bij hun hypotheek. Daarnaast kan de oorzaak voor het oversluiten van de hypotheek natuurlijk ook liggen bij je persoonlijke situatie. Veranderingen in je leven kunnen natuurlijk ervoor zorgen dat je bestaande hypotheek niet meer bij je past.

Wat zijn de voordelen?
Het oversluiten van een hypotheek kan allerlei voordelen hebben. Een voorbeeld gaat natuurlijk over het besparen. Het kan namelijk zo zijn dat je een stuk minder maandelijkse hypotheeklasten zult hebben, wat wel kan oplopen tot honderden euro’s per maand. Daarnaast kan het oversluiten van je hypotheek je ook zekerheid geven over de toekomstige maandlasten. Dit komt doordat je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek direct een rentevaste periode kiest. Ook heb je de mogelijkheid om de hypotheek te veranderen, terwijl de nieuwe voorwaarden mogelijk beter zijn voor je situatie.
Bron: van 03-08-2020