Nieuwbouw Nieuws

Raamdecoratie kiezen voor een nieuwbouwwoning

04-09-2020

Als je eindelijk de sleutels van je nieuwbouwwoning in ontvangst hebt genomen, kun je aan de slag met de inrichting. Welke vloer komt erin, waar komt de grote hoekbank te staan en welke wand is perfect voor jouw favoriete schilderij? Er zijn genoeg dingen om over na te denken. Maar vergeet je ook niet om op tijd de juiste raamdecoratie uit te zoeken? Het is een belangrijk onderdeel van het interieur dat nog vaak over het hoofd gezien wordt. En dat terwijl het heel bepalend is voor de totale sfeer van je huis! Hieronder geven we een aantal handige tips om de perfecte raamdecoratie te vinden.

1. Bepaal de sfeer en stijl

Waarschijnlijk heb je al een interieurstijl in je hoofd voor de nieuwbouwwoning. Het is vaak het mooiste om de raamdecoratie hierop aan te passen. Ga je voor een robuust landelijk interieur? Dan mag je dit ook terugzien in de raambekleding. Kies bijvoorbeeld voor houten jaloezieën of lange gordijnen van een dikke stof. Let daarnaast ook goed op het kleurgebruik. Met diepe en warme kleuren maak je een ruimte heel sfeervol en met frisse lichte tinten creëer je juist een heel ruimtelijk gevoel.

2. Kijk goed naar de ruimte

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte. Kun je beter kiezen voor compacte raamdecoratie of is de kamer groot genoeg voor een echt statement? Meet de ramen altijd nauwkeurig op om zo het perfecte formaat te vinden. Als de ramen een lastige vorm of geen standaard afmetingen hebben, kun je kiezen voor raamdecoratie op maat.

3. Kies tussen transparante en verduisterende raamdecoratie

Wat is de functie van de raambekleding? Wil je alleen meer privacy creëren zonder al te veel daglicht te verliezen? Dan kies je voor een transparante of semi-transparante stof. In de slaapkamer is het vaak fijner om te kiezen voor een verduisterende variant. Deze gordijnen maken de ruimte direct helemaal donker. Je kunt ook een combinatie maken van deze soorten, bijvoorbeeld met vitrage en verduisterende overgordijnen.

4. Let op de lichtinval

Bepaal tot slot in hoeverre je de lichtinval wil kunnen regelen. Normale gordijnen kunnen alleen open en dicht, maar met jaloezieën of duo rolgordijnen kun je ook kleine aanpassingen maken. Er zijn daarnaast zogenaamde ‘Top down bottom up’ plisségordijnen die je zowel aan de bovenzijde als de onderzijde kunt verstellen. Op een zonnige dag kun je het felle licht tegenhouden, maar nog wel genieten van daglicht. Dit is erg handig in een woonkamer, studiekamer of thuiskantoor!

Bron: van 04-09-2020