Nieuwbouw Nieuws

Vloerisolatie in een nieuwbouwwoning

04-09-2020

Goede isolatie is belangrijk voor iedere woning, dus ook voor een nieuwbouwwoning! Er zijn veel verschillende isolatiemogelijkheden die allemaal hun eigen voordelen hebben. In dit artikel delen we meer informatie over één specifieke manier van isoleren, namelijk vloerisolatie. Dit wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd.

Voordelen van vloerisolatie

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van vloerisolatie? Ten eerst zorgt deze vorm van isolatie ervoor dat er geen kou meer via de vloer optrekt. De warmte wordt vastgehouden en als het ware naar boven weerkaatst. Hierdoor heb je in de winter geen last meer van koude voeten. Heerlijk! Je kunt de verwarming een stuk lager zetten waardoor je uiteindelijk veel geld bespaart op de stookkosten. Je ziet de maandelijkse energierekening na het plaatsen van de isolatie direct dalen. Natuurlijk vooral tijdens de koude herfst- en wintermaanden. Ook zorgt vloerisolatie ervoor dat vocht verleden tijd is. Vocht onder de vloer (dus in de kruipruimte) kan nare geurtjes of zelfs schimmels veroorzaken. Dit heeft vanzelfsprekend geen goede invloed op de luchtkwaliteit in jouw woning. Met de juiste vloerisolatie zijn er minder verschillen in luchtvochtigheid en heb je minder tot geen last van schimmels, ongedierte en huisstofmijt. Niet alleen het wooncomfort gaat ervan omhoog, maar ook de waarde van het nieuwbouwhuis.

Kosten van vloerisolatie

Vloerisolatie is relatief goedkoop. Je kunt de investering namelijk binnen een aantal jaar weer terugverdienen. Het is in sommige gevallen zelfs mogelijk om gebruik te maken van subsidie. Zeker de moeite waard om je hier eens in te verdiepen! Om je een indruk te geven van de kosten: vloerisolatie voor een rijtjeswoning van ongeveer 50 m² kost gemiddeld €1950. Dit levert je een besparing op van ongeveer €260 per jaar. Na 7 jaar heb je de investering dus weer terugverdiend. Lees meer over de kosten en terugverdientijd van vloerisolatie op de website Takkenkamp-isolatie.nl.

Vloerisolatie bij nieuwbouw

Een groot voordeel van nieuwbouw is dat je zelf het type vloer kunt bepalen. Deze kun je dus goed afstemmen op de vloerisolatie. Vraag om persoonlijk advies bij een professional en kies een geschikt isolatiemateriaal. Dit is onder andere afhankelijk van de kruipruimte. De meeste nieuwbouwwoningen worden nog steeds gebouwd met een kruipruimte. Als deze minimaal 50 centimeter hoog is, kan er ‘normale’ vloerisolatie aangebracht worden. Deze wordt aan de onderkant van de vloer bevestigd. Is de kruipruimte lager dan 50 centimeter? Dan zal je moeten kiezen voor zogenaamde bodemisolatie. Hierbij wordt het isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte.

Bron: van 04-09-2020