Nieuwbouw Nieuws

Hoe kun je het best een nieuwe tuin inrichten?

28-09-2020

Ga je een nieuwe tuin inrichten? Daar komt best wat bij kijken! Om er zeker van te zijn dat de tuin helemaal naar wens is, is het verstandig om dit op een doordachte manier aan te pakken. Lees onze handige tips: zo richt je de tuin slim in!

De indeling van de tuin bepalen

In de basis is het belangrijk om te bedenken wat thuishoort in de tuin. Dat kan bijvoorbeeld verschillend zijn per woonsituatie: is het relevant dat de tuin kindvriendelijk is, moet de tuin diervriendelijk zijn, is het een seniorentuin? Denk ook aan de wensen voor de tuin. Wil je bijvoorbeeld veel gaan tuinieren en is het een idee om aan een moestuin te denken? Of is het zitgedeelte om te loungen juist belangrijker? Schrijf de wensen op en teken ze uit. Zo kun je de juiste indeling voor de tuin samenstellen.

Gazon aanleggen in de tuin

De aanleg van een gazon is een belangrijk onderdeel in de tuin. Dat begint met het zaaiklaar maken van de grond. Met een hoogwaardige grondfrees van MDS ga je voor een perfecte bewerking van de grond. Met een vlijmscherpe frees ben je er zeker van dat alle plantresten verkruimelen. Kies uit een breed assortiment van grondfrezen: het is bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van de tuin of een klein of groot model beter is om de grond te bewerken. Vervolgens is het tijd voor het zaaien en bemesten – waarna er een prachtig gazon in de tuin ontstaat!

De bestrating in de tuin

Naast gras, is ook bestrating in je tuin essentieel. Bepaal welk materiaal je het mooist vindt voor het wandelpad door je tuin. Denk aan grote tegels voor een strakke tuin of juist een grindpad voor een speelser resultaat. Er zijn veel opties om uit te kiezen. Een handige tip bij het aanleggen van bestrating in een nieuwe tuin: zorg voor fundering bij de bestrating, zodat je je minder zorgen hoeft te maken om onkruid dat door de voegen groeit. Zo maak je het tuinonderhoud eenvoudiger!

Het plan voor de planten

Denk ook na over de manier waarop je het groen in de tuin wilt plaatsen. Zorg bijvoorbeeld voor duidelijke borders waarin je grond plaatst. Door de grond vooraf te bemesten, maak je de bodem gezond en vruchtbaar. Zo groeien de planten en bloemen beter! En let ook op de juiste plantenkeuze. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal zonuren in de tuin. Wil je een tuin die lang bloeit in de lente en zomer? Stel dan een selectie samen van vroegbloeiers en juist laatbloeiers. En wissel ook af met verschillende kleuren, hoogtes en vormen van de planten en bloemen, voor een mooie en gevarieerde look.

Een passend terras

Het terras en de bijbehorende zithoek in de tuin vormen ook een belangrijk onderdeel! Bedenk ook hier welke ondergrond je het mooist vindt. En hoe ziet de beste tuinset eruit in jouw ogen? Van robuust hout tot juist een minimalistischere look met modern metaal – het is er allemaal te vinden. Let op de weersbestendigheid van de tuinset of denk na over een overdekking boven de zithoek om ‘het weer’ er beter uit te houden. En met decoratie in de zithoek zoals gezellige kussentjes of een kleed maak je de look compleet. Om vervolgens heerlijk te kunnen gaan genieten van je mooie nieuwe tuin!

Bron: van 28-09-2020