Nieuwbouw Nieuws

Loze leidingen in je nieuwbouwwoning: overbodig of een must?

12-10-2020

Je hebt de term 'loze leidingen' vast al een keer zien staan in de optielijst van je nieuwbouwwoning. Bij veel nieuwbouwprojecten kun je hier voor kiezen tijdens de bouwperiode van je huis. Maar wat is nou precies het nut van zo'n loze leiding? En is het wel echt nodig, of is het meer een handige extra?

Wat is een loze leiding?

Loze leidingen zijn lege buizen die door de muren van een woning lopen. Vaak begint zo'n buis in de meterkast en loopt hij van daar naar andere ruimtes in huis. Waarom? Door een loze leiding kun je (op een later moment) kabels trekken naar andere plekken in huis. Dit heeft een aantal voordelen. Lees verder!

Voordelen van loze leidingen

Je hebt alle kamers in huis vast al een bestemming gegeven: logeerkamer, studeerkamer, slaapkamer... Misschien wil je in een aantal kamers (ooit) een TV ophangen. Bijvoorbeeld voor je gamende kinderen. In dat geval moet je kabels gaan trekken van je router naar de TV-ontvanger. Hier komen loze leidingen om de hoek kijken. Omdat de router vaak beneden in de meterkast staat, zijn de loze leidingen handig om de snoeren van de ene naar de andere verdieping te begeleiden. Dit doe je door middel van een trekveer. Voor het mooiste resultaat, kun je de TV het beste zo dicht mogelijk bij de uitgang van de loze leiding plaatsen. Vaak zit op deze plek een afdekklepje.

Niet alleen TV, maar ook internet kun je gemakkelijk op andere verdiepingen aansluiten door middel van een loze leiding. Natuurlijk kun je ook 'gewoon' van je wifi-verbinding gebruikmaken. Maar helaas wordt zo'n draadloze internetverbinding in nieuwbouwhuizen vaak gehinderd door de dikke betonnen muren en plafonds. Voor een optimaal resultaat kun je daarom beter UTP-kabels trekken. Deze kun je in je laptop of computer steken, maar ook in een router, die het signaal vervolgens wél draadloos doorgeeft.

Kortom: met loze leidingen ben je voorbereid op de apparaten die je (ooit) wilt gaan aansluiten in je huis. Je kunt er veel gedoe mee besparen als je voor deze optie kiest. Het nadeel kan zijn dat je er soms veel voor moet bijbetalen. Bij sommige nieuwbouwprojecten is 1 loze leiding per ruimte standaard, en kun je deze uitbreiden tegen betaling. Bijvoorbeeld 2 loze leidingen in een ruimte, voor zowel TV als internet. Bekijk wat jouw opties zijn in de optielijst of koopovereenkomst.

Wat als je te laat bent met loze leidingen?

Het zou kunnen dat je net te laat bent met het doorgeven van dit soort extra opties. Gelukkig zijn er nog andere manieren om je apparaten aan te sluiten. Met een smart TV heb je bijvoorbeeld niet per se een TV-ontvanger nodig. Je kunt dan met apps als Uitzending Gemist of Netflix alsnog TV kijken. Je hebt hiervoor wél een goede wifi-verbinding nodig. Wat betreft internet kun je ook gebruikmaken van wifi-versterkers die je in het stopcontact kunt steken. Deze apparaten kunnen je signaal in een ruimte iets sterker maken.

Bron: van 12-10-2020