Nieuwbouw Nieuws

3 mogelijkheden voor het isoleren van een nieuwbouwwoning

15-10-2020

Het isoleren van een woning is dé manier om zuinig met energie en warmte om te gaan. Voor het isoleren van een nieuwbouwwoning zijn er meerdere mogelijkheden. Drie varianten onder de loep.

Het gaat met name om het isoleren van wanden, daken en vloeren. Daarbij wordt uitgegaan van materialen met de juiste lambda. De lambda waarde staat voor: de warmtegeleidingscoëfficiënt, die aangeeft hoeveel watt energie er door een vlak van een vierkante meter gaat bij een dikte van een meter, per graad Kelvin of Celcius temperatuurverschil tussen beide zijden van het vlak. Dat is voor iemand die niet in deze materie thuis is, lastig te begrijpen. Het beste is het om te onthouden dat hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Dus hoe groter de isolatiewaarde. Een kwestie van vergelijken dus.

Isolatiewaarde wordt uitgedrukt in lambda

Aan de hand van deze lambda wordt gekozen voor bijvoorbeeld steenwol, glaswol of PIR. De eigenschappen en verschillen noemen we hier.

-Steenwol

Het isoleren van vloeren, wanden en daken kan worden uitgevoerd met onder andere glaswol en steenwol. Steenwol is te verkrijgen als rol of in platen. Het is een onbrandbaar materiaal en volledig recyclebaar. Steenwol neemt geen vocht op en kent een hoge isolatiewaarde, een lambda waarde tussen 0,033 en 0,041.

-Glaswol

Een goedkoper materiaal is glaswol. Ook hier kunnen prima daken, muren en vloeren mee geïsoleerd worden. Het is eveneens als platen en op een rol verkrijgbaar. Het is geluiddempend en vrijwel onbrandbaar. Glaswol is er in vier varianten, van soepel tot steviger en van dun tot dikker. Het voordeel van de stevige platen is dat ze nog beter akoestisch isoleren dan de dunnere varianten. Ook glaswol heeft een goede isolatiewaarde.

-PIR

Platen die de naam PIR dragen isoleren zodanig goed dat je eigenlijk minder dikke platen nodig hebt dan wanneer je isolatieplaten zou gebruiken van een ander materiaal. Deze platen zijn makkelijk te verwerken, bijvoorbeeld op platte daken of vloeren. Ze zijn licht van gewicht en makkelijk op maat te snijden met een isolatiemes. Ze gaan bovendien lang mee en nemen geen vocht op. PIR isolatie heeft een lambda waarde van gemideld 0,022 W/mk. Vergelijk je dat met een materiaal als steenwol dan zie je dat PIR platen een lagere waarde hebben en dus nog beter isoleren.

Bron: van 15-10-2020