Nieuwbouw Nieuws

Wat zijn de voor- en nadelen van een inductiekookplaat?

16-10-2020

Als je bezig bent met het bouwen van een woning of van plan bent om dit binnenkort te gaan doen, dan zul je over veel zaken na moeten denken. Zo zul je onder meer moeten bepalen hoe je eten gaat koken in je nieuwe huis. Dit kan natuurlijk op gas, maar eigenlijk kun je dit binnenkort al niet meer doen. In Nederland willen we namelijk zoveel mogelijk van het gas af, wat mogelijk is door gebruik te maken van een inductiekookplaat. Dit is net wat anders dan een normale kookplaat. Bij het inductie koken wordt de pan zelf namelijk opgewarmd, dus niet de kookplaat zelf. Inductie koken heeft een aantal voordelen, maar uiteraard ook een paar nadelen. Hieronder kun je hier meer over lezen.

Wat zijn de voordelen van een inductiekookplaat?

Eén van de pluspunten van een inductiekookplaat is dat het eenvoudig schoon te maken is. Dit komt onder meer doordat het vlak is, terwijl het tevens helpt dat de plaat van glas is. Bovendien kun je een kookplaatbeschermer eroverheen doen als je het niet gebruikt, zo zal er ook geen stof op komen. Het kopen van zo’n product van Inductiebeschermer is dus zeker aan te raden. Daarnaast is een inductiekookplaat ook uiterst efficiënt, wat inhoudt dat er weinig energie verloren zal gaan. Dit komt doordat de plaat direct uitgaat als je de pan eraf haalt, zo zal het alleen energie verbruiken wanneer je het daadwerkelijk nodig heeft. Bovendien heeft het inductie koken als voordeel dat het zeer veilig is. Er zijn natuurlijk geen vlammen, terwijl de kookplaat ook niet echt heet wordt aangezien alleen de pan verwarmd wordt. Ook gaslekken kunnen niet ontstaan bij deze vorm van koken, wat het dus een stuk veiliger maakt. Overigens denken veel mensen dat het met een inductiekookplaat lang duurt voordat een pan warm is, maar dit is niet het geval. De kookplaat komt namelijk erg snel op temperatuur, terwijl het binnen een mum van tijd ook weer afgekoeld is. Dit is niet alleen extreem efficiënt, het zorgt tevens voor comfort.

Wat zijn de nadelen van een inductiekookplaat?

Natuurlijk heeft een inductiekookplaat ook een paar nadelen. Allereerst is het wel wat duurder dan de andere kookplaten die je kunt gebruiken. Toch is dit niet zo’n enorm groot probleem, want na verloop van tijd zul je de extra kosten terugverdienen doordat je op zo’n efficiënte wijze kunt koken. Daarnaast zul je voor het kunnen koken op een inductiekookplaat waarschijnlijk ook nieuwe pannen aan moeten schaffen. De bodem van de pan moet namelijk magnetisch zijn, zo kan de pan contact maken met de plaat. Is dit niet het geval? Dan zal de pan niet verwarmd worden. Bovendien zul je ook een aparte elektriciteitsgroep aan moeten leggen om gebruik te kunnen maken van een inductiekookplaat. Dit is nodig doordat de plaat veel vermogen nodig heeft, dus je hebt een speciale kookgroep nodig voor het leveren van voldoende elektriciteit. Zo’n aparte elektriciteitsgroep is overigens niet altijd nodig, maar vaak wel.

Bron: van 16-10-2020