Nieuwbouw Nieuws

Welke pallets heeft mijn organisatie nodig?

20-10-2020

Sinds de geboorte van houtpallets aan het begin van de vorige zijn de pallets niet meer weg te denk uit ondernemingen. Ondanks alle uitvinden en nieuwe manieren van vervoer, blijft het vervoer op een pallet een van de meest betrouwbare en gemakkelijke manieren om spullen van a naar b te vervoeren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het vervoer van stenen die benodigd zijn bij het bouwen van een nieuwbouwwoning! Er zijn tal van machines ontstaan rondom de pallet om deze zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk te kunnen bewegen. Denk hierbij aan heftrucks, steekwagens et cetera. Omdat iedere onderneming die zware voorwerpen moet vervoeren pallets nodig heeft, hebben we in deze blog de voor- en nadelen van de diverse mogelijkheden op een rijtje gezet!

De standaard houten Europallet

De Europallet heet een Europallet omdat de afmetingen hiervan aan Europese richtlijnen voldoen!De afmetingen van de Europallet zijn 800×1200×144 millimeter en de draaglast van de Europallet is 1500 kilogram. Doordat de Europallet enkel zo genoemd mag worden als er aan deze richtlijnen wordt voldaan, weet je bij de aanschaf van een Europallet altijd wat je koopt. Dit is een betrouwbare pallet en je zult dan ook altijd krijgen wat je ervan verwacht. Het grootste nadeel van de Europallet is dat deze over het algemeen gemaakt zijn van hout. Ondanks dat de pallets vaak behandeld worden met beschermingsmaterialen, blijft de kans op houtrot altijd aanwezig. Deze pallets vereisen dus wel regelmatig onderhoud om zo de levensduur te maximaliseren.

De kunststoffen pallet

De kunststoffen pallet is zoals de naam al doet vermoeden gemaakt van kunststof. De kunststoffen pallets hebben over het algemeen dezelfde afmetingen als de Europallet, omdat veel machines die geschikt zijn voor het vervoer van pallets ook op deze afmetingen gebouwd zijn. De kunststoffen pallet heeft echter als voordeel dat de draagkracht kan variëren aan de hand van het materiaal waar de pallet van gemaakt is. Zo kun je dus pallets kopen die specifieke draagkrachten hebben die binnen jouw organisatie vereist zijn. Het grootste nadeel van de kunststoffen pallet ten opzichte van de houten pallet is dat deze veel duurder is in de aanschaf. Het grootste voordeel is dat de pallets nagenoeg geen onderhoud vereisen.

Bron: van 20-10-2020