Nieuwbouw Nieuws

Steeds meer gemeenten verbieden het kopen van nieuwbouwwoningen om ze vervolgens te verhuren

29-10-2020

Er zijn steeds meer gemeenten in Nederland die het niet toestaan dat beleggers nieuwbouwwoningen kopen om ze vervolgens te verhuren. In het afgelopen jaar hebben zo goed als twintig gemeenten in ons land de kopers van een nieuw gebouwd huis verplicht om zelf ook daadwerkelijk bewoners te worden van de woning. Dit liet het Financieele Dagblad optekenen in augustus. Onder deze gemeenten vallen onder meer Amsterdam en Utrecht. Door dit te verplichten willen ze ervoor zorgen dat de woningen betaalbaar blijven voor particulieren met minder geld. Investeren in vastgoed is dus nog wel mogelijk, maar niet met nieuwbouwwoningen.

Koopprijs wordt opgedreven

Tegenwoordig zijn er dus beleggers die zo nu en dan een nieuwbouwhuis kopen om het vervolgens te verhuren. De koopprijs van zulke woningen wordt hier natuurlijk door opgedreven, dus woningbezit voor consumenten met een minder kapitaal wordt op deze manier steeds moeilijker. Dit komt natuurlijk ook doordat er al sprake is van krapte op de huizenmarkt. Door een zelfwoonplicht in te voeren willen een stuk of twintig gemeenten in Nederland hier iets aan doen, wat er dus voor moet zorgen dat ook de particulieren met minder geld zelf een huis kunnen kopen. Het is zeker mogelijk dat meer lokale overheden in ons land gebruik gaan maken van deze maatregel. Volgens het Financieele Dagblad overwegen de gemeenten Barneveld en Wijchen bijvoorbeeld ook om beleggers buiten te sluiten bij de nieuwbouwprojecten, wat ze dus doen met een soortgelijke woonplicht.

Verschillende invullingen

Hoe de zogenoemde zelfwoonplicht ingevuld wordt hangt van de gemeente af. Hier zitten nogal een aantal verschillen in. Zo geldt in een aantal plaatsen in Nederland deze verplichting voor daadwerkelijk alle nieuwbouwwoningen. Andere lokale overheden hebber er juist voor gekozen om het alleen te laten gaan om huizen beneden een specifieke prijs. De belangenorganisatie voor particuliere beleggers, Vastgoed Belang, ziet niet veel heil in de nieuwe maatregelen, zo valt in het Financieele Dagblad te lezen. De organisatie noemt de maatregelen symboolpolitiek. Met andere woorden, ze gaan er van uit dat de nieuwe maatregel weinig invloed zal hebben om de woningmarkt toegankelijker te maken. Toch wordt door het kabinet overwogen om de zelfwoonplicht door het hele land in te voeren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is op het moment aan het werk aan de wetgeving om deze maatregel tevens in te voeren voor al bestaande huizen. Dit wordt volgens het FD met name door grote steden toegejuicht, waar natuurlijk het meest sprake is van een krapte op de woningmarkt.

Kritiek

Vastgoed Belang is niet de enigste organisatie die weinig heil ziet in de zelfwoonplicht. Zo wordt er kritiek geuit omdat beleggers niet voor de hoge huizenprijzen zorgen. In plaats daarvan worden de prijzen van woningen juist omhoog gedreven door het tekort aan huizen, met name in de grote steden in Nederland. Daarnaast speelt de huurtoeslag hier ook een rol in, net zoals de lage rente. Volgens tegenstaanders van deze maatregel zijn er dan ook betere manieren om dit probleem op te lossen.

Bron: van 29-10-2020