Nieuwbouw Nieuws

Is je inboedel verzekerd tijdens de verhuizing naar je nieuwe woning?

29-10-2020

Er komt een hoop kijken rondom een verhuizing. Je moet natuurlijk schilderen en vloeren leggen. Ook moet je ervoor zorgen dat je internet en televisie geregeld is op je nieuwe adres. Je moet je adreswijziging doorgeven op verschillende plekken. En je huisraad moet natuurlijk van je huidige woning naar je nieuwe woning. Hoe zit het eigenlijk met je inboedelverzekering wanneer je verhuist? Is je inboedel tijdens de verhuizing en in je nieuwe woning ‘gewoon’ verzekerd?

Inboedelverzekering tijdens verhuizing

Voorop staat te allen tijde dat je inboedel voor een representatieve waarde verzekerd moet zijn. Ben je onderverzekerd, dan kun je tegen problemen aanlopen wanneer je schade wilt claimen bij de verzekeraar. Zorg er dus voor dat dit in orde is. Is dat het geval, dan heb je tijdens het verhuizen van de spullen weinig om je zorgen over te maken. Een inboedelverzekering dekt ook schade tijdens het vervoeren van inboedel bij een verhuizing. Dat wil zeggen: tenzij er gebruikgemaakt wordt van een vervoerder die hier zelf voor verzekerd is. Erkende verhuizers bieden garantie tijdens een verhuizing voor schade aan en verlies van inboedel door hun toedoen. In dat geval zal jouw verzekeraar er op aandringen dat je de schade verhaalt op de vervoerder.

Wat je moet regelen

Uiteraard moet je doorgeven aan je verzekeraar dat je gaat verhuizen. Daarbij moet je de datum doorgeven waarop je verhuist. Het is namelijk wel van belang dat jouw inboedel op het juiste adres verzekerd is. Als je verzekeraar op de hoogte is van je verhuizing, zal de inboedelverzekering op je nieuwe adres ingaan op de door jou opgegeven verhuisdatum. Betekent dat dan dat je in de aap gelogeerd bent als zaken niet zo lopen als gepland en je niet op de geplande datum over kunt naar de nieuwe woning? Meestal niet. Vaak bestaat er namelijk een overlappingsperiode tussen de verzekering van de inboedel op het ene adres en de verzekering van de inboedel op het andere adres. Geen reden tot paniek dus, maar het is niet onverstandig om hier even naar te informeren bij je verzekeraar.

Betaal je dezelfde premie in je nieuwe woning?

Je zou denken dat als je inboedel onveranderd is, maar enkel naar een ander adres verplaatst wordt, er geen verschil in premie hoeft te zijn tussen de inboedelverzekering op je oude adres en die op je nieuwe adres. Dat is niet per se het geval. Als het soort huis waarnaar je verhuist afwijkt van je oude woning, dan kan het zijn dat dit van invloed is op je premie. Een voorbeeld? Stel, je verhuist naar een huis met een rieten dak. Dan is de kans groter dat je inboedel brandschade oploopt, omdat rieten daken brandgevoelig zijn. Dit kan voor een hogere premie zorgen.

Je inboedel is dus als je een inboedelverzekering hebt als het goed is verzekerd tijdens je verhuizing, ook als je verhuizing niet helemaal volgens planning verloopt. Zo lang je je adreswijziging doorgeeft en ervoor zorgt dat je inboedel voor de juiste waarde verzekerd is, hoef je hier dus geen zorgen over te hebben.

Bron: van 29-10-2020