Nieuwbouw Nieuws

Houten overkapping van je nieuwbouwtuin schilderen

02-11-2020

Veel mensen laten een overkapping plaatsen in hun nieuwbouwtuin. Het is de perfecte manier om ieder seizoen van de buitenlucht te kunnen genieten. Bovendien voegt het veel sfeer toe aan de tuin. Combineer het met moderne terrastegels of maak het geheel juist wat speelser met klinkers. Hoewel strakke overkappingen van aluminium steeds populairder worden, blijft een houten overkapping altijd een goede keuze. Het materiaal is sfeervol en je kunt er alle kanten mee op. Geef het bijvoorbeeld eens een likje verf! In dit artikel lees je handige tips voor het verven van een houten overkapping.

Kies de juiste beits of verf

Bepaal eerst of je de houten overkapping gaat bewerken met een beits of verf. Beits is een transparant tot semi-transparant product waarbij de houtnerven zichtbaar blijven. Je kunt kiezen uit verschillende natuurlijke tinten. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van verf. Het voordeel hiervan is dat het verkrijgbaar is in alle kleuren en dat het een stuk langer mooi blijft. Beits blijft gemiddeld 3 jaar goed op het hout zitten. Bij kwalitatieve verf kan de levensduur oplopen tot maar liefst 8 jaar. Sikkens verf is hier zo’n voorbeeld van. Dit verfmerk wordt zowel gebruikt door professionele schilders als door ervaren thuisklussers.

Ga voor een weerbestendig product

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van het resultaat, kies je voor een weerbestendig product. Dit betekent dat de buitenverf het hout beschermt tegen alle weersinvloeden. Denk aan hevige regenbuien, temperatuurverschillen en uv-straling. Sikkens Rubbol SB is hier het ideale product voor. Het is een hoogglans buitenlak die makkelijk te verwerken is. Je kunt het niet alleen goed gebruiken voor een houten overkapping, maar ook voor kunststof kozijnen of een metalen hekwerk.

Maak eventueel gebruik van een primer

Ga na of de houten overkapping in je nieuwbouwtuin al is behandeld. Als dit niet het geval is, is het verstandig om eerst een voorstrijkproduct aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht, mooier dekt en langer blijft zitten. Kies een primer of grondverf die weersbestendig is en past bij het materiaal. Laat je er eventueel over adviseren.

Gebruik de juiste verfbenodigdheden

Zelfs bij hoogwaardige verf die makkelijk te verwerken is, is het belangrijk om goed gereedschap te gebruiken. Dit maakt het resultaat nou eenmaal nóg beter. Verdiep je daarom ook in de juiste benodigdheden. Kies een kwast met een geschikte vorm en een handig formaat. Pas daarnaast de ‘vacht’ van de verfroller aan op de structuur van het hout. Hoe grover de structuur, hoe dikker de vacht moet zijn.

Veel succes!

Bron: van 02-11-2020