Nieuwbouw Nieuws

Hoeveel kun je maximaal lenen bij het kopen van een nieuw huis?

03-11-2020

Een nieuw huis kopen? Dat is een grote stap om te zetten. Misschien wel de grootste stap. Zeker in financieel opzicht. En ook een stap die je niet zo vaak in je leven zult zetten. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat je doet. Want hoeveel kun je bijvoorbeeld maximaal lenen, op basis van je inkomen? Daar valt geen standaard antwoord op te geven. Er spelen namelijk diverse factoren een rol van betekenis. Hieronder een toelichting op de mogelijkheden om geld te lenen voor de aankoop van je huis.

Een vast inkomen

Voor een hypotheekverstrekker is vooral van belang of je een vast inkomen hebt. Je zult daarom, als je ergens in loondienst bent, een arbeidsovereenkomst moeten kunnen tonen in combinatie met een recente salarisstrook. Op basis daarvan heeft de hypotheekverstrekker enige zekerheid over de vraag of jij in staat zult zijn om je betalingsverplichtingen na te komen. Hierbij moet wel worden gezegd dat dit in zeker opzicht een wassen neus is. Immers, als jouw werkgever over twee maanden failliet gaat, sta jij op straat. In de huidige economische situatie is dat zeker niet ondenkbaar. Het zal dan wellicht niet meevallen om snel weer aan een baan te komen, waardoor je dus alsnog in de problemen kunt raken. Omgekeerd hebben zelfstandig ondernemers vaak best een solide basis, terwijl ze toch minder gemakkelijk aan een hypotheek kunnen komen. Juist omdat hun inkomsten vaak fluctueren, zijn hypotheekverstrekkers daar wat huiverig voor.

Andere bepalende factoren

Dat de maximale hypotheek die je kunt afsluiten afhankelijk is van het inkomen, is natuurlijk niet vreemd. Je moet immers goed in staat zijn om de lasten ervan te kunnen dragen. Daarom zal een hypotheekverstrekker ook kijken naar eventuele andere financiële verplichtingen die een rol kunnen spelen. Heb je al een lening ergens lopen, dan is dat een aandachtspunt bij het bepalen van het maximale bedrag voor je hypotheek. Ga je de woning samen met je partner kopen en heb je allebei een baan? Goed nieuws! Tweeverdieners hebben juist een voordeel. Zij mogen namelijk het inkomen van de partner als factor 0,8 meetellen bij het inkomen op basis waarvan de hypotheek verstrekt wordt. Overigens mag een hypotheek niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Voorheen was dat wel zo, maar sinds 2018 staat het maximale hypotheekbedrag gelijk aan 100% van de woningprijs.

Bron: van 03-11-2020