Nieuwbouw Nieuws

Zo creëer je meer woonruimte en comfort in je huis

12-11-2020

Een extra kamer kan veel extra comfort in je huis opleveren. Denk aan een werkkamer, een extra kinderkamer waar je al het speelgoed verzamelt of een aparte logeerkamer. Niet alleen heb je zo meer ruimte, maar ook in de bestaande kamers in je huis creëer je meer lucht en hou je alles overzichtelijk.

Een extra kamer dus, maar waar denk je dan aan? Zolders lenen zich vaak goed voor het creëren van extra ruimte. Een zolder heeft veel vloeroppervlakte en kan met een slimme indeling goed gebruikt worden voor zowel opslag als voor een kamer. Door het plaatsen van een dakkapel maak je de ruimte niet alleen lichter maar kun je ook de stahoogte optimaliseren zodat de nieuwe kamer ook daadwerkelijk comfortabel is.

Passend bij jouw woning

Dakkappellen zijn er is diverse soorten, maten en materialen. Van klein tot groot en dus altijd ook naar jouw wensen. Kies je voor strak of nostalgisch? Wil je een dakkapel met een plat dak, een puntdakje of een dakkapel voor een schuin dak? Een hoek dakkapel, eentje met een balkon of met een deur? En kies je voor hout, kunststof, polyester of zink? Hoeveel licht wil je creëren, en wat past er bij jouw huis. Wat mag zonder vergunning en wat moet met? Een goede voorlichting is dus essentieel.

Wil je echt veel ruimte, dan kun je ook denken aan een dubbele dakkapel. Hiermee verdubbel je de voordelen van één dakkapel. Je creëert dus twee keer zoveel licht en twee keer zoveel ruimte. Daarnaast is een dubbele dakkapel goedkoper dan twee losse dakkapellen. En je bent in één keer klaar.

Comfortabel

Ga je zo’n dakkapel plaatsen om van je zolder één of meerdere werk-, slaap- of andere kamers te maken, denk dan ook direct aan het isoleren van de ruimte. Niet alleen heb je dan in de zomer een koelere kamer, in de winter geniet je dan van een comfortabele warme kamer. En het levert je ook nog eens een lagere energierekening op.

Het isoleren van spouwmuren is sowieso een goede en slimme stap naar een goed geïsoleerde en duurzame woning. Niet alleen voor je zolderkamers dus. Dat komt omdat bij spouwmuurisolatie de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Dit zorgt voor minder warmteverlies waardoor deze manier van isoleren de meest rendabele isolatie is. De kosten heb je gemiddeld al in zo’n 3 tot 5 jaar terugverdiend. Daarnaast is deze upgrading van je huis meestal binnen 1 dag uitgevoerd, zonder stof of rommel in huis. Tel dat op met het feit dat er ook nog vaak subsidies beschikbaar zijn en je vraagt je af waarom je nog niet begonnen bent.

Opbrengsten

Wat de opbrengst voor jouw woning is, is afhankelijk van een aantal factoren. Toch zijn er wel gemiddelde cijfers bekend over de besparingen. Zo levert een spouwmuurisolatie bij een tussenwoning al gauw zo’n € 260 per jaar op. Bij een 2-onder-1-kap of hoekwoning bespaar je gemiddeld € 500 per jaar op energierekening en bij een vrijstaand huis is je besparing wel een € 700 per jaar. Serieuze bedragen dus.

Bron: van 12-11-2020