Nieuwbouw Nieuws

Maak dit huis van aluminium en hout in Polen na in Nederland

09-12-2020

Aluminium is een materiaal dat in Nederland niet veel wordt toegepast bij het produceren van een woning. In principe is dat wel een beetje vreemd, want wat is er nou mis met aluminium? Het wordt niet voor niets gebruikt bij aluminium spuitgieten als de materiaal waarmee de matrijs gemaakt wordt. “Wat is een matrijs?” hoor ik je denken, nou dat is eigenlijk een mal waarin je een product kunt maken met behulp van een proces genaamd spuitgieten. Mogelijk is dit ook gebruikt bij dit opvallende huis in Polen. Deze woning heeft een groot archetypisch dak, wat gecombineerd is met simpele vormen. De architecten ontwerpen de woning niet met het doel om het huis te verbinden met de rest van de omgeving. Sterker nog, de woning van hout en aluminium moest juist echt op zichzelf staan. Dat is wel gelukt!

Gevel van aluminium, ingang van hout

De gevel van deze unieke woning in Polen is dus helemaal van aluminium gemaakt. Hierbij werd er door de architecten gekozen voor panelen van dit specifieke materiaal. Deze panelen hebben allemaal diverse breedtes, wat de gevel van het huis een mooie en speelse look geeft. Bovendien zorgt het echt voor een unieke uitstraling. Alhoewel het bovenste deel van het huis dus vervaardigd is uit aluminium, geldt dit niet voor de onderkant. De ingang van de woning is namelijk wel gemaakt van hout, wat scherp in contrast staat met het aluminium. Er is voor hout gekozen bij de bouw van de woning vanwege ecologische redenen. Overigens is niet alleen het hout duurzaam, dit geldt namelijk ook voor de platen aluminium. Deze zijn namelijk geproduceerd van gerecycled materiaal.

Duurzaam project

Er is hoe dan ook sprake van een duurzaam project bij dit huis in polen. Dit komt dus doordat de platen van aluminium gemaakt waren van gerecycled materiaal. Daarnaast komt dit ook doordat de architecten gebruik hebben gemaakt van natuurlijke materialen. Het helpt bovendien ook zeker dat het energieverbruik voor de bouw van het huis daadwerkelijk minimaal was. Anno 2020 is dit natuurlijk hartstikke belangrijk, ook in ons land. De woning heeft overigens een vide van twee verdiepingen. De vide strekt zich bovendien uit boven de woonkamer en keuken, dus de woning ziet er niet alleen aan de buitenkant mooi uit. Ook de binnenzijde van het huis mag er zeker zijn. Je vraagt je dan ook af waarom aluminium en hout niet vaker gebruikt wordt bij de bouw van Nederlandse woningen.

Bron: van 09-12-2020