Nieuwbouw Nieuws

Hoe staat de huizenmarkt er anno 2020 voor?

04-01-2021

Het begrip woningnood duikt de laatste tijd weer steeds vaker op. Niet voor niets investeert de regering fors in nieuwbouwprojecten. Er moeten de komende jaren vele duizenden woningen gebouwd worden in Nederland om aan de stijgende vraag naar woonruimte te kunnen voldoen. De grote vraag is echter waar die woningen precies moeten komen. Veel gemeenten kampen met het probleem dat ze de door de overheid opgelegde quota niet kunnen halen, omdat ze geen geschikte locaties kunnen vinden. Projecten voor het realiseren van woontorens sneuvelen vaak omdat omwonenden protest aantekenen. Tegelijk zien we nog steeds een stijging van de woningprijzen. Daardoor zijn woningen steeds vaker onbereikbaar voor de beoogde doelgroep.

Overbieding

De woningprijzen stijgen al een aantal jaren op rij. De crisis van tien jaar geleden is allang vergeten en wie nu zijn huis verkoopt, kan er behoorlijk veel meer geld voor vangen dan het bedrag waarvoor het pand destijds werd aangekocht. Experts verwachten echter dat die stijging niet zo heel lang meer zal aanhouden. Het kantelpunt nadert en in 2021 zal zeer waarschijnlijk sprake zijn van een dip in de woningmarkt. Dat is logisch te verklaren. Naarmate de prijzen blijven stijgen, zijn steeds minder mensen in staat om het benodigde bedrag bijeen te krijgen. Ze besluiten dan om niet te gaan verhuizen en daarmee komt een einde aan de prijsstijgingen. Als de prijzen blijven stijgen, volgt op enig moment altijd uitval van de vraag. Dat is één van de wetten van marktwerking. Maar vooralsnog is overbieding aan de orde van de dag. Meer dan de helft van alle biedingen op woningen ligt hoger dan de vraagprijs.

WOZ-waarde

Ook als je niet van plan bent om je woning te koop te zetten, zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt van groot belang. Als woningeigenaar betaal je namelijk onroerende zaakbelasting. Dit is een gemeentelijke heffing die nodig is om de gemeentekas op orde te houden. Simpel gezegd bepaalt het type woning dat je bezit de mate waarin jij bijdraagt aan de algemene financiële middelen van je gemeente. Maar die zogenoemde WOZ-waarde woning wordt bepaald op basis van de getaxeerde waarde. De peildatum hiervoor is altijd 1 januari van het jaar ervoor. Dus voor het vaststellen van de WOZ-waarde kijkt een gemeente naar de prijs die een woning het jaar ervoor had moeten opbrengen. Als woningeigenaar doe je er verstandig aan die gegevens nauwkeurig te controleren.

Bron: van 04-01-2021