Nieuwbouw Nieuws

Zelf groene energie opwekken doe je zo

18-01-2021

Op het moment is het nog een utopie, maar in de toekomst zou het fantastisch zijn als iedereen zelf thuis energie kan opwekken. Mogelijk duurt het nog eeuwen voordat dit het geval is, maar toch lijkt er al steeds meer verandering in te komen. Zo stijgt het aantal huizen in Nederland bijvoorbeeld elk jaar. Toch is zonne-energie niet de enige mogelijkheid als je zelf duurzame energie wilt opwekken. Groene energie opwekken is namelijk mogelijk met behulp van een aantal methoden. In dit artikel zullen een paar manieren worden uitgelegd waarmee je zelf energie kunt produceren.

Zonne-energie

De meest populaire vorm van het zelf energie opwekken is zonne-energie. Hierbij wordt energie opgewekt met behulp van zonnepanelen. Deze panelen lijken steeds efficiënter te worden, terwijl ze ook nog eens steeds compacter en goedkoper beginnen te worden. Bovendien wordt het installeren en onderhouden van de zonnepanelen ook steeds makkelijker en goedkoper. Met andere woorden, het is hartstikke logisch dat de meeste particulieren kiezen voor zonne-energie. Hoeveel energie je op zult brengen door middel van zonnepanelen hangt af van een paar zaken. Zo heeft de instralingsfactor hier invloed op, wat eigenlijk de kracht van de zon is. Daarnaast zal de stand van de zonnepanelen het rendement beïnvloeden, net zoals de ventilatie rondom de panelen. De zonnepanelen zelf hebben ook een effect op de energieopbrengst, hierbij moet je kijken naar het rendement en het vermogen. Hoe hoger dit is, hoe beter eigenlijk.

Windenergie

Toch hoeft er niet beslist gekozen te worden voor zonne-energie. De wind kun je immers ook inzetten om energie op te wekken. Dit doe je door middel van een windturbine, wat zeker een aanrader is. De wind is namelijk een duurzame energiebron aangezien het onuitputtelijk is. Hierdoor kan het de mens voorzien van een zeer veel groene stroom. Wil je zelf windenergie produceren? Je zult dan niet alleen toestemming van de gemeente nodig hebben via een vergunning, maar ook van de buren. Bovendien moet je je energieleverancier op de hoogte stellen. Apparatuur zal tevens aangeschaft moeten worden. De windturbines zijn vrij duur in de aanschaf. Dit is al helemaal het geval omdat je eigenlijk een groot exemplaar nodig hebt, deze kunnen op lange termijn echt een besparing opleveren.

Aardwarmte

Ook de onuitputtelijke warmte van de aarde kun je gebruiken. Hiermee kunnen huizen verwarmd of juist verkoeld worden. Dit doe je met behulp van een warmtepomp, net zoals een verbinding met een warmtebron en een speciaal systeem. Hiermee kun je uit de bron warmte oppompen, maar het is ook mogelijk om juist warmte weg te pompen naar de bron. Dergelijke systemen hebben een erg hoog rendement, terwijl ze bovendien amper fossiele brandstof nodig hebben om te werken. De warmtepomp is dan ook een heel duurzame oplossing om de CO2 uitstoot te verminderen, net zoals het energieverbruik ook zal dalen met behulp van dit systeem. Er zijn overigens diverse warmtepompen verkrijgbaar. Doe dus goed onderzoek naar deze soorten om erachter te komen welk type systeem het meest geschikt is voor jou.

Bron: van 18-01-2021