Nieuwbouw Nieuws

Kies voor energiezuinig; kies LED lampen

10-02-2021

In nieuwe huizen wordt direct het energielevel meegenomen. En dat is prettig want minder energie verbruiken is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Een win-win situatie dus. Maar wist je ook al je een energiezuiniger huis krijgt door de juiste verlichting te kiezen?

We kunnen niet meer zonder licht en lampen. Toch staat niet iedereen er bij stil dat het kiezen van de ‘verkeerde’ verlichting hoge kosten met zich meebrengt. Er bij een nieuw huis direct bij stilstaan, kan dus veel kosten voorkomen. Daarnaast kun je, door goed na te denken waar je licht wil, met de LED lampen van Directlampen direct een goed lichtplan aanleggen. En dat is dan weer fijn voor de sfeer in je woning.

Het verschil in watt en lumen

Vroeger hadden we alleen de gloeilamp; een zuurstofarme glazen bol met een gloeidraad die door een elektrische stroom werd verhit zodat deze licht ging uitstralen. Tegenwoordig zijn er heel wat meer lichtbronnen waar we uit kunnen kiezen. Denk maar aan de spaarlamp, de halogeenlamp en de LED lamp. Willen we kiezen uit deze lampen, dan merken we dat een gloeilamp van een bepaald aantal watt een hele andere lichtuitstraling heeft dan een Halogeenlamp van hetzelfde aantal watt. Dit komt omdat Watt eigenlijk niet het licht aangeeft maar het elektrische vermogen. Precies ook de reden waarom de leveranciers voortaan het aantal lumen gaat hanteren. Energieverbruik per lampensoort

Nu weet je het verschil in watt (of kWh) en lumen (lm) maar hoe weet je nu welke lamp zuiniger is. Om je een kleine indruk te geven hebben we een lijstje gemaakt. Nog even voor jou in je vertrouwede kWh. Overigens zie je hierdoor ook direct waarom de leveranciers dus omschakelen.

We vergelijken diverse lampen maar allemaal met een vergelijkbare hoeveelheid licht. Daarnaast gaan we er vanuit dat de lampen elke dag 4 uur per dag branden. Neem je een gloeilamp van 40 Watt is het is het verbruik in bovenstaande situatie jaarlijks 57,6 kWh. Bij een halogeenlamp van 30 Watt is het energieverbruik 43,2 kWh per jaar. Een spaarlamp van 8 Watt heeft een jaarverbruik van 11,5 kWh. Een LED lamp van 6 Watt, eveneens dus vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, heeft een verbruik van nog maar 8,5 kWh per jaar. Duidelijk is dus dat het verbruik van LED lampen echt heel veel lager ligt dan dat van de traditionele gloeilamp.

Meer dan de lichtbron alleen

Toch is verlichting anno nu meer dan het kiezen van het juiste lichtvolume (watt of lumen) alleen. Met licht kun je namelijk ook spelen. Dat spelen doe je door meer of minder licht maar ook door de soorten lampen die dat licht verspreiden. En die lampen die jouw licht in je kamers gaan verspreiden, bepalen daarbij hoe ze dat licht verspreiden (door de hele kamer of gericht op één plek). Denk maar aan het gemak van ingebouwd led boven het aanrecht. Maar ook in de slaapkamer bij de kast of in de serre. Met dimmers bepaal je precies de hoeveelheid licht per moment.

Met LED verlichting kun je meer dan je denkt

LED heeft tegenwoordig heel wat meer opties dan het felle licht waarmee de lampen ooit op de markt gezet werden. Met de LED spots kun niet alleen gemakkelijk een ruimte verlichten maar ook de nadruk leggen op een mooi item in je kamer zoals een schilderij, foto of een mooie grote vaas. Hierdoor worden LED lampen de sfeermakers in je kamer. En de al genoemde dimbare lampen. Niet alleen als spot maar ook in vloerlampen en hanglampen. Zo kies je precies de hoeveelheid licht die je nodig hebt. En met kleurinstelbare verlichting kun je zelfs de kleur van het licht aanpassen. Nieuwsgierig? Klik hier voor alle opties in LED verlichting en het maken van jouw persoonlijke lichtplan.

Bron: van 10-02-2021