Nieuwbouw Nieuws

Een defecte vaatwasser laten repareren of een nieuwe kopen?

12-02-2021

Het merendeel van de woningen in ons land is tegenwoordig uitgerust met een vaatwasser. Dankzij dit apparaat hoef je namelijk niet meer handmatig de afwas te doen. Je plaatst vieze borden, bestek en bekers in de vaatwasser en het apparaat zorgt ervoor dat alles schoon wordt. Helaas gebeurt dit niet altijd. Aangezien een vaatwasser een elektrisch apparaat is, kan deze te maken krijgen met problemen. Is jouw apparaat kapot? Dan weet je mogelijk niet of je het apparaat kunt laten repareren of dat het beter is om een nieuwe te kopen. In deze tekst vertellen we jou wat je het beste kunt doen.

Koop nooit direct een nieuwe

Er zijn mensen die direct een nieuwe vaatwasser kopen als het huidige apparaat niet meer werkt. Dit is een optie, maar doorgaans is dit zonde van jouw geld. Waarom? Omdat een kapotte vaatwasser in veel gevallen nog weer te repareren is. Zo’n reparatie kost je doorgaans aanzienlijk minder dan een nieuwe vaatwasser. Ga daarom eerst op onderzoek uit voordat je een besluite een nieuw apparaat te kopen.

Vaatwasser reparatie is overigens niet altijd mogelijk. Dit hangt ervan af wat de oorzaak is. Betreft het een storing? Dan is het meestal niet nodig om een nieuwe te kopen. De meeste storingen kunnen namelijk verholpen worden. Je moet in dat geval wel eerst achterhalen met welke storing het apparaat te maken heeft. Dit wordt vaak weergeven op het display. Met behulp van de gebruiksaanwijzing of het internet kun je vervolgens achterhalen wat er mis is. Als je weet wat er aan de hand is, kun je bepalen wat de beste vervolgtap is.

Zelf repareren of uitbesteden

Werkt jouw vaatwasser niet meer? Dan ga je waarschijnlijk eerst zelf op zoek naar de oorzaak. Op basis van de melding op het display weet je mogelijk al wel wat er aan de hand is. Als het water niet afgevoerd wordt, zit de afvoer mogelijk verstopt. Een dergelijk probleem kun je prima zelf verhelpen. En zo zijn er nog een paar andere kleine mankementen die je prima zelf kunt verhelpen.

Helaas kan het ook voorkomen dat jouw vaatwasser kampt met een (vrij) groot mankement. Zo is er misschien wel iets mis met de pomp of motor. Als een dergelijk onderdeel niet meer werkt, moet deze vervangen worden. Wij raden jou aan hier niet zelf mee aan de slag te gaan. Waarom niet? Omdat je in dat geval over specifieke kennis moet beschikken om de vaatwasser te repareren. In zo’n situatie kun je daarom beter een witgoed monteur inschakelen.

Wanneer een nieuwe kopen?

Laat je een witgoed monteur komen voor de reparatie van jouw vaatwasser? Dan is de kans groot dat je het apparaat binnen de kortste keren weer kunt gebruiken. Toch is dit niet altijd het geval. Als de vaatwasser al betrekkelijk oud is, geeft een witgoed monteur mogelijk aan dat het beter is een nieuwe te kopen. Beslis dit overigens nooit op eigen houtje. Veel vaatwassers kunnen namelijk nog wel gerepareerd worden. Ga daarom alleen op zoek naar een nieuwe vaatwasser als reparatie niet meer mogelijk of onverstandig is.

Bron: van 12-02-2021