Nieuwbouw Nieuws

Dit zijn de voordelen van een dimmer

11-02-2021

In de gemiddelde Nederlandse woning komen behoorlijk wat schakelaars tegen. Logisch, want hiermee doe je jouw lampen aan en uit. Daarom zit er in iedere ruimte in huis waarschijnlijk wel een schakelaar. Toch zien we de laatste jaren dat mensen een schakelaar steeds vaker vervangen door een dimmer. Lang niet iedereen ziet het nut hiervan in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk de grootste voordelen van een dimmer op een rijtje.

1. Zelf verlichtingsintensiteit regelen

Met een schakelaar kun je een lamp alleen aan en uit doen. Vervang je schakelaars door dimmers? Dan is er ineens veel meer mogelijk. Een dimmer heeft namelijk een draaiknop waarmee je zelf de intensiteit van de verlichting regelt. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je sfeer wilt creëren. In dat geval dim je simpelweg de lampen. Dimmers zijn ook ideaal voor het uitvoeren van werkzaamheden waar veel licht bij nodig is. Je stelt de dimmer dan simpelweg in op de hoogste stand, waardoor de lamp veel licht afgeeft.

2. Goed voor jouw portemonnee

Voor veel mensen is de reden hierboven al voldoende om dimmers boven schakelaars te verkiezen. Is dit bij jou niet het geval? Dan maakt deze tweede reden het waarschijnlijk een stuk interessanter. Schakelaars vervangen door dimmers is namelijk goed voor jouw portemonnee. Als je een lamp inschakelt, brandt deze vaak niet op volle sterkte. Hierdoor verbruik je minder energie en dat levert jou een (flinke) besparing op. Op de korte termijn gaat het mogelijk maar om een klein bedrag, maar op de lange termijn zijn dimmers zeker de moeite waard.

3. Lampen gaan langer mee

Als je lampen wilt dimmen, doe je er goed aan voor ledverlichting te kiezen. Deze verlichting kun je namelijk zonder problemen dimmen. Bijkomend voordeel van ledlampen is dat ze een lange levensduur hebben. Bedien je ze met behulp van een dimmer? Dan gaan de lampen nog langer mee. Althans, wel wanneer je ze niet constant op volle intensiteit laat branden. In dat geval hoef je minder snel nieuwe lampen te kopen en dat is uiteraard ook weer goed voor jouw portemonnee.

4. Laat schakelaars vervangen door dimmers

Ben je overtuigd van de voordelen van dimmers? Dan wil je de schakelaars in jouw woning misschien ook wel vervangen door dimmers. Veel Nederlanders denken dat dit niet bepaald lastig is. Toch ontdekken de meeste mensen al snel dat er specifieke kennis nodig is om schakelaars te vervangen door dimmers. Daarom kun je het beste de hulp van een elektricien inschakelen om deze klus tot een goed einde te brengen. Een elektricien weet namelijk precies hoe hij schakelaars moet vervangen door dimmers. Op deze manier kun je de dimmers straks veilig gebruiken. Bijkomend voordeel is dat je zeker weet dat je er de lampen in huis ook mee kunt bedienen.

Bron: van 11-02-2021