Nieuwbouw Nieuws

Cv-ketel kopen voor een nieuwbouwwoning: handige tips

12-02-2021

Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning en moet je een nieuwe cv-ketel kopen? Lees dan dit onderstaande artikel met handige tips eens door. Zo weet je zeker dat er geen belangrijke zaken over het hoofd gezien worden en dat je de juiste keuze maakt.

Tip 1. Let op het energielabel

Let om te beginnen op het energielabel van de ketel. Hoewel een A label al heel goed klinkt, kun je het beste kiezen voor een A++ variant. Op deze manier bespaar je eenvoudig meer energie. Zo’n zuinige cv-ketel is beter voor het milieu en heeft een positieve invloed op de energierekening.

Tip 2. Kies het juiste vermogen

Het is natuurlijk ook belangrijk om een cv-ketel te kopen met de juiste capaciteit. Als het vermogen te klein is, zal de nieuwbouwwoning niet goed verwarmd worden. Maar let op – een te groot vermogen is ook niet goed. Op deze manier verbruik je veel meer energie dan nodig. Probeer daarom de perfecte match te vinden. Je kunt het juiste vermogen berekenen of de onderstaande richtlijnen gebruiken: Appartement: 11 tot 23 kW Tussenwoning: 16 tot 28 kW Hoekwoning: 16 tot 30 kW Vrijstaande woning: minimaal 30 kW

Tip 3. Laat de cv-ketel op eco-stand zetten

Als je de nieuwe cv-ketel laat installeren, vraag dan altijd of de installateur de energiebesparende stand kan inschakelen. Deze zogenaamde eco-stand zorgt ervoor dat het verbruik nog zuiniger wordt. De meeste nieuwe cv-ketels zijn voorzien van zo’n besparende setting.

Tip 4. Combineer de cv-ketel met een slimme thermostaat

Moderne cv-ketels zijn heel goed te combineren met een slimme thermostaat. Laat je dus zeker adviseren over deze mogelijkheden!

Tip 5. Verdiep je in een warmtepomp

Een duurzamere optie voor een cv-ketel is de warmtepomp (gecombineerd met een hr-ketel). Dit is vooral aantrekkelijk als de woning niet ouder is dan 10 jaar en beschikt over goede isolatie. De aanschafprijs van een warmtepomp ligt hoger dan de prijs van een cv-ketel, maar het is wel mogelijk om er subsidie voor te krijgen. Deze vergoeding kan oplopen tot maar liefst €3400.

Tip 6. Vraag om persoonlijk advies

Het beste is om persoonlijk advies te vragen bij een professioneel bedrijf. Niet alleen over de juiste cv-ketel en het geschikte vermogen, maar ook over eventuele subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp. Laat de nieuwe ketel ook altijd professioneel installeren en ga niet zomaar zelf aan de slag.

Bron: van 12-02-2021