Nieuwbouw Nieuws

Hoe werkt een lekdetectiebedrijf?

16-02-2021

De gemiddelde Nederlander denkt dat een lekkage snel zichtbaar wordt. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Je kunt namelijk ook te maken krijgen met een onzichtbare lekkage. Als het lek in een waterleiding zit, heeft dit vaak een lage waterdruk tot gevolg. Ook kan er een steeds groter wordende vochtplek op jouw muur of plafond verschijnen. Toch komt zo’n lek lang niet altijd aan het licht. Om de bron van een onzichtbare lekkage op te sporen, kun je zelf gaan hakken en breken. Je kunt ook een lekdetectiebedrijf inschakelen. Lang niet iedereen is bekend met zo’n bedrijf. Daarom vertellen wij jou hier hoe een lekdetectiebedrijf te werk gaat.

Lekkage opsporen met een camera

Als je zelf op zoek gaat naar een onzichtbare lekkage, ga je waarschijnlijk niet bepaald voorzichtig te werk. Zo breek je mogelijk een vloer of muur open om het lek in een afvoer- of waterleiding te vinden. Hiermee richt je veel schade aan. Als je het lek vindt, is dit waarschijnlijk geen probleem. Helaas slaagt lang niet iedereen erin het lek op deze manier te vinden.

Laat je de lekkage opsporen door een lekdetectiebedrijf? Dan is het lek binnen de kortste keren boven. Dit komt doordat zo’n bedrijf een speciale warmtebeeldcamera gebruikt. Met dit apparaat zijn zij in staat het leidingwerk in een vloer of muur in beeld te brengen. Als er sprake is van een lekkage is er op de camera een verschil in temperatuur te zien. Zo kleurt een muur of vloer blauw als er een lekkage in de leiding zit. Door het water daalt de temperatuur van een muur namelijk. Met een warmtebeeldcamera is een lek tot op de millimeter nauwkeurig te lokaliseren.

Schade blijft beperkt

Doordat een lekdetectiebedrijf een warmtebeeldcamera gebruikt, blijft de schade beperkt. Je hoeft immers geen onnodig hak- en breekwerk te verrichten. De vakman kan jou namelijk precies vertellen waar het lek zit. Hierdoor hoef je de vloer of muur alleen op de betreffende plek open te breken. Vaak is een kleine opening al genoeg om bij het lek te kunnen. Als je het lek eenmaal kunt bereiken, raden wij je aan hier direct mee aan de slag te gaan. Naast het opsporen van het lek kan een lekdetectiebedrijf jou ook helpen bij het opsporen ervan.

Laat het lek dichten door een professional

Heeft een lekdetectiebedrijf jou geholpen een lekkage te vinden? Wacht dan vooral niet te lang met het verhelpen van dit probleem. Hoe langer je wacht, des te groter de schade wordt. Water heeft immers vrij spel als de lekkage niet verholpen wordt. Veel mensen denken dat zij een lek in hun afvoer- of waterleiding zelf wel kunnen verhelpen. Toch is dit niet aan te raden als je hier geen kennis van hebt. Waarom niet? Omdat het lek dan binnen de kortste keren weer op kan duiken. De schade wordt zodoende steeds groter. Kies daarom eieren voor jouw geld en laat het probleem verhelpen door een lekdetectiebedrijf.

Bron: van 16-02-2021