Nieuwbouw Nieuws

Kun je je schoorsteen ook zelf vegen?

18-02-2021

Heb je thuis een (hout)kachel? Dan maak je hier op koude dagen ongetwijfeld veelvuldig gebruik van. Begrijpelijk, want met deze kachel zorg je ervoor dat het binnen de kortste keren lekker warm is in huis. Om de kachel probleemloos te kunnen gebruiken, moet je jouw schoorsteen regelmatig vegen. Doe je dit niet? Dan is de kans op een schoorsteenbrand een stuk groter. Veel mensen laten hun schoorsteen vegen door een schoorsteenveegbedrijf. Dit brengt kosten met zich mee. Wil je hierop besparen? Dan vraag jij je mogelijk af of je ook zelf jouw schoorsteen kunt vegen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk of je zelf jouw schoorsteen kunt vegen.

Zelf vegen is mogelijk

Er zijn mensen die beweren dat je een schoorsteen door een professionele schoorsteenveger moet laten vegen. Dit is niet verplicht, maar je doet er wel goed aan dit uit te besteden. Toch kun je jouw schoorsteen wel degelijk zelf vegen. Dit kan overigens alleen als je over de benodigde hulpmiddelen beschikt. Zo moet je bijvoorbeeld over een geschikte borstel beschikken om zelf jouw schorsteen te vegen. Wil je zelf aan de slag? Koop dan allereerst een schoorsteenveegset. Hierin zitten alle benodigdheden om zelf jouw schoorsteen te vegen.

Met de hulpmiddelen alleen ben je er overigens nog niet. Nee, want je moet het rookkanaal ook op de juiste manier vegen. Zorg daarom ook dat je weet welke techniek je hiervoor moet gebruiken. Veeg je jouw schoorsteen op een willekeurige manier? Dan is de kans groot dat niet alle rommel een aanslag uit de binnenkant van de schoorsteen verdwijnt. In dat geval ligt het gevaar van een schoorsteenbrand nog steeds op de loer.

Is het verstandig?

Zoals we hierboven aangaven, kun je zelf jouw schoorsteen vegen. Voordat je hiervoor kiest, raden wij je aan je af te vragen of dit verstandig is. Waarom het niet verstandig zou zijn? Dat heeft verschillende redenen. Allereerst werk je op grote hoogte. Dit brengt risico’s met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld een misstap maken. Als dit gebeurt maak je mogelijk een flinke smakkerd. Hierdoor kun je (zwaar) gewond raken.

Een tweede reden om jezelf af te vragen of zelf vegen verstandig is, is omdat je niet weet of de schoorsteen goed schoon is. Zo kan er rommel achterblijven in het rookkanaal. De eerstvolgende keer dat je jouw kachel gebruikt, ontbrandt dit mogelijk in de schoorsteen. Een schoorsteenbrand is dan het gevolg. Vind je dit risico te groot? Laat jouw schoorsteen dan vegen door een professionele schoorsteenveger.

Laat jouw schoorsteen jaarlijks vegen

Veel mensen weten niet hoe vaak zij hun schoorsteen moeten vegen. Gevolg hiervan is dat het aantal schoorsteenbranden toeneemt. Als standaard houden wij daarom minimaal één keer per jaar aan. Doe dit bij voorkeur (vlak) voor aanvang van het stookseizoen. In dat geval weet je namelijk dat jouw schoorsteen schoon is alvorens je de kachel weer gaat gebruiken. Gebruik je de kachel vaker dan gemiddeld? Laat jouw schoorsteen dan meerdere malen per jaar vegen.

Bron: van 18-02-2021