Nieuwbouw Nieuws

Onmisbare verzekeringen voor een woningbezitter

18-02-2021

Wanneer je onlangs een nieuwbouwwoning gekocht hebt, komt er veel op je af. Denk aan het papierwerk wat in orde gemaakt moet worden, de keuken die nog moet worden uitgezocht, de tegels voor de badkamer die je aan moet schaffen, enzovoorts. Het maakt dat je sommige essentiële punten per ongeluk kunt vergeten. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van de verzekeringen voor je nieuwe woning.

Is de nieuwbouwwoning je eerste huis? Wellicht combineer je de aankoop hiervan in dat geval met de aankoop van je eerste auto. Nu is het niet alleen belangrijk om je woning te verzekeren. Ook je auto verzekeren is iets om aandacht aan te besteden! Waar de verzekeringen voor een woning officieel niet verplicht zijn, is de autoverzekering dat wel. Een tool als Autoverzekering.nl helpt je de goedkoopste autoverzekering te vinden.

Verschillende verzekeringen voor een woning

Voor woningen zijn er in de basis twee verzekeringen, namelijk; de inboedel- en opstalverzekering. Met een inboedelverzekering dek je schade aan en diefstal van losse elementen in je woning. Denk aan een tafel, je televisie, de bank, enzovoorts. Kijk goed naar de dekking van een inboedelverzekering om exact te achterhalen welke elementen gedekt zijn. Een opstalverzekering dekt alle vaste elementen. Je kunt denken aan de voordeur, je muren en bijvoorbeeld de houten vloer. Al valt over de vloer nog te discussiëren, daar je deze los zou kunnen halen bij een verhuizing naar een andere woning. Hetzelfde geldt voor de raamdecoratie in huis.

Verplichting vanuit de hypotheekverstrekker

Hoewel het in Nederland niet verplicht is om een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten, stellen veel hypotheekverstrekkers dit wel verplicht. Met name de opstalverzekering is hierbij belangrijk. Deze verzekert immers de muren en vloeren van je woning. Zou je woning afbranden, dan heeft de hypotheekverstrekker geen onderpand meer zonder opstalverzekering. Het maakt dat de hypotheekverstrekker diens geld mogelijk niet krijgt als je plotseling stopt met het aflossen van de lening.

Tool voor het vergelijken van verzekeringen

Net als voor het vergelijken van verschillende autoverzekeringen, zijn er ook voor inboedel- en opstalverzekering handige tools te vinden. Ze helpen je de dekking van verschillende verzekeringen te vergelijken. Evenals dat ze je inzage geven in de premies die door de verschillende verzekeraars in rekening worden gebracht voor deze verzekeringen. Vanuit zo’n tool voor het vergelijken van een autoverzekering of woonverzekering kun je deze vaak direct afsluiten. Zo ben je ervan verzekerd dat je de juiste verzekering tegen de juiste premie afsluit.

Bron: van 18-02-2021