Nieuwbouw Nieuws

5 mogelijkheden om snel van je oude woning af te komen

04-03-2021

Soms zijn er situaties waarin je snel van je oude woning af wilt. Hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan de oplevering van je nieuwbouwwoning, dubbele woonlasten, emigratie of de start van je pensioen. Het is dan handig om te weten welke verschillende mogelijkheden je hebt om je woning snel te verkopen. In dit artikel bespreken we de verschillende opties voor een snelle afwikkeling van de verkoop van jouw woning.

Welke opties heb ik?

Er zijn legio mogelijkheden om jouw woning snel te verkopen. Wij bespreken in dit artikel de vijf meest voorkomende methodes namelijk; zelf verkopen, verkopen via een traditionele makelaar of internetmakelaar, verkoop via deelopdracht(en) en verkopen via een vastgoedspecialist. Zo kun jij zelf goed een beeld vormen welke methode het beste bij jouw situatie en wensen past.

1) Zelf verkopen

Veel mensen kiezen ervoor om zelf hun woning te verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar. Bij deze manier van verkopen regel je zelf het maken van de foto’s en advertenties, bezichtigingen, het voeren van onderhandelingen en de oplevering. Dit heeft als voordeel dat het je op de korte termijn geld oplevert omdat je geen courtagekosten aan een makelaar hoeft te betalen. Een nadeel van deze methode is dat je veel tijd kwijt bent aan het regelen van bovenstaande zaken en dat je zelf moet onderhandelen over de verkoopprijs van jouw woning.

2) Verkoop via een makelaar

Verkopen via een traditionele makelaar is een andere manier waarop veel mensen hun woning te koop zetten. Een makelaar is vrijwel altijd aangesloten bij brancheorganisaties zoals NVM, VastgoedPRO of VBO. Het voordeel van een makelaar is dat deze ervoor zorgt dat bepaalde administratieve en organisatorische zaken uit handen worden genomen. Denk hierbij aan het uitbrengen van een advies t.a.v. de vraagprijs, het rondleiden van kijkers, het onderhandelen over de verkoopprijs en het opstellen van het koopcontract. Deze methode kost jou als verkoper minder tijd. Het nadeel van het inschakelen van een makelaar is dat je (soms hoge) courtagekosten betaalt voor de bemiddeling van de makelaar. Dit is bij een verkoop vrijwel altijd een bepaald percentage van de verkoopprijs.

3) Verkopen via een internetmakelaar

Verkoop via een internetmakelaar heeft veel overeenkomsten met verkoop via een traditionele makelaar. De internetmakelaar heeft kennis van de lokale markt, geeft advies over een juiste prijsbepaling en helpt op het gebied van juridische rompslomp en onderhandelingen. Een verschil met een traditionele makelaar is dat de verkoper zelf actief betrokken dient te zijn bij de verkoop van de woning. Dingen zoals het regelen van bezichtigingen en het maken van foto’s zijn voor rekening van de verkoper. Een voordeel is dat deze methode onderaan de streep veel goedkoper is dan een traditionele makelaar. Een nadeel is dat dit jou als verkoper meer tijd en inspanning kost.

4) Verkopen via deelopdracht(en)

Je kunt er ook voor kiezen om jouw woning in deelopdracht via een traditionele makelaar of internetmakelaar te verkopen. Dit kan via afspraken met de makelaar, of bijvoorbeeld via standaardpakketten die internetmakelaars aanbieden. Een deelopdracht heeft als voordeel dat je helemaal zelf kunt bepalen wat je wilt uitbesteden. Een nadeel is bepaalde werkzaamheden lastig zijn te realiseren zonder tussenkomst van een makelaar, zoals het juridische aspect en het in de markt zetten van de woning. Je kunt jouw woning bijvoorbeeld niet op Funda plaatsen, omdat alleen makelaars dit kunnen.

5) Verkopen via een vastgoedspecialist

Tot slot heb je de mogelijkheid om jouw woning via een vastgoedspecialist te verkopen. Dit heeft verschillende voordelen. Eén van de belangrijkste voordelen is dat je geen courtagekosten van een makelaar betaalt. Jouw woning te koop zetten bij een vastgoedspecialist heeft ook als voordeel dat het verkooptraject zeer kort is, in verhouding tot verkooptrajecten bij traditionele makelaars. Hierdoor heb je het verkoopbedrag ook snel op jouw rekening staan. Gemiddeld genomen neemt het hele proces (gerekend van het aanbieden van de woning tot en met het de uitbetaling van de verkoopprijs) slechts enkele weken in beslag. Een nadeel van deze verkoopmethode is dat je slechts eenmaal een bod krijgt waarmee je akkoord mee kunt gaan voor verkoop.

Bron: van 04-03-2021