Nieuwbouw Nieuws

7 Tips om uw pensioen aan te vullen

11-03-2021

Het is nooit te vroeg om over uw pensioen na te denken.

Bijvoorbeeld als u ZZP- er bent, want u bouwt geen werknemerspensioen op. Of als uw werkgever geen (of slechts een kleine) pensioenregeling biedt. Of als u een pensioen-gat heeft omdat u een tijdje niet heeft gewerkt.

Ook al zijn veel mensen (bewust of onbewust) ‘niet zo bezig’ met hun pensioen, blijft alleen een AOW-uitkering een karig inkomen na een werkzaam leven. Daarom geven wij u 7 tips om uw pensioen aan te vullen en extra inkomen op te bouwen voor later.

1. Sparen met een lijfrente

Een lijfrente is een pensioenproduct waarbij u met een belastingvoordeel spaart of belegt voor een aanvullend pensioen. U bepaalt zelf de hoogte van de inleg (passend bij uw financiële jaarruimte).

De uitkering van de lijfrente vindt plaats met ingang van uw AOW- datum of tot 5 jaar daarna, in gelijke termijnen gedurende minimaal 5 jaar.

2. Koopsompolis

Een koopsompolis is een lijfrenteverzekering. U legt een vast bedrag in bij een verzekeraar of bank en deze belegt hier vervolgens mee. De eenmalige inleg is vaak tot uw maximale jaarruimte. Ook bij een koopsompolis geldt een belastingvoordeel: u mag de premie als geheel aftrekken van de inkomstenbelasting.

3. Beleggen

Beleggen raakt steeds meer in trek bij Nederlandse huishoudens. U kunt beleggen in bijvoorbeeld vastgoed, grondstoffen (goud), aandelen of bedrijven in opkomende economieën. Beleggen is een oplossing voor de lange termijn.

U heeft er geduld voor nodig (een beleggingshorizon van 10 jaar is een mooi begin) en er zijn ook risico’s aan verbonden. De waarde van uw beleggingen kan immers stijgen of dalen.

4. Sparen op een bankrekening

Deze klassieker onder de ‘potjes voor later’ levert anno nu zo goed als geen rente meer op. Het kost u zelfs geld wanneer u rekening houdt met de inflatie en eventuele vermogensheffing. Maar, het voordeel is dat u wel altijd toegang heeft tot uw geld.

5. Hypotheek aflossen

Bent u van plan om in uw woning te blijven wonen? Dan is het volledig aflossen van uw hypotheek een mooie optie om een potje op te bouwen voor tijdens uw pensioen. U betaalt dan immers geen hypotheekkosten meer en dat compenseert een lager inkomen.

6. Overwaarde huis gebruiken

Wilt u na uw pensioen toch uw huis verkopen en kleiner gaan wonen? Een andere optie is een overwaarde constructie waarbij u de overwaarde kunt gebruiken als aanvulling op uw inkomen:

- Een opeethypotheek (extra inkomen als u bijvoorbeeld alleen AOW heeft)

- Overwaarde gebruiken om uw woning levensloopbestendig te maken of te verduurzamen. Zo hoeft u niet te verhuizen en/of bespaart u flink op energiekosten.

7. Doorwerken tegen een lager belastingtarief

En dan is er nog de optie van gewoon blijven werken na ingang van uw AOW- datum. Veel mensen vinden hun werk te leuk of interessant om ermee te stoppen en blijven na hun pensioen doorwerken. Of het is gewoon financiële noodzaak. U profiteert dan wel van een lager belastingtarief.

Bron: van 11-03-2021