Nieuwbouw Nieuws

Je koophuis verhuren dankzij de Leegstandswet

08-03-2021

Heb je een huis gekocht, maar wil de verkoop van je oude koopwoning nog niet vlotten? Verhuur ‘m dan via de Leegstandswet. Zo kun je de kosten drukken en laat je je woning niet onbewoond achter. Een koophuis verhuren is in het huidige klimaat aantrekkelijker dan ooit. Er is een grote krapte op de huurwoningmarkt en huurprijzen liggen op ongekende hoogtes. Genoeg reden voor het tijdelijk verhuren van je huis! Dat kan eenvoudig via woningplatforms, zoals Huurstunt.

Waarom verhuren via de Leegstandswet?

Tijdelijk verhuren kan een ideale oplossing zijn voor een woning die lang te koop staat. Ten eerste laat je ‘m niet leeg achter en loop je dus geen risico op krakers. De meubels zou je zelfs kunnen laten staan, want een bewoonde woning verkoopt vaak beter dan een leeg pand. Tijdens een bezichtiging krijgen bezoekers meteen een beter beeld van de ruimte als er een mooi interieur aanwezig is. Woningen die via de Leegstandswet te huur worden aangeboden, worden daarom regelmatig gemeubileerd opgeleverd. Nieuwe verhuurders zullen alleen nog met allerlei vragen zitten. Hoe vind ik een geschikte huurder? En wat ga ik vragen voor de huur?

Vrijheid als verhuurder

Als verhuurder bepaal je zelf hoe hoog de huurprijs wordt. Daarvoor ben je niet beperkt door het puntensysteem, dat de maximum huurprijs in 2021 heeft vastgesteld op 752,33 euro. Ook bepaalt de verhuurder wanneer de huurder het huis moet verlaten. Wel geldt hiervoor een opzegtermijn van 2 maanden, terwijl huurders een maand van te voren moeten opzeggen. Het huurcontract op basis van de Leegstandswet heeft standaard een minimum huurtermijn van 3 maanden en een maximum van 5 jaar. Je huurder blijft dus wel minstens een kwartaal in je huis wonen. De overeenkomst eindigt automatisch, mits je dit schriftelijk aankondigt aan de huurder.

Voorwaarden voor een koopwoning verhuren

Er gelden een aantal belangrijke voorwaarden voor het verhuren van een koopwoning. In eerste instantie is de Leegstandswet bedoeld voor woningen die te koop staan. Het kan ook gebruikt worden voor een woning die gepland staat voor renovatie of sloop, maar daarvoor gelden andere regels. Voordat je gaat verhuren moet je altijd een vergunning aanvragen bij de gemeente en toestemming hebben van je hypotheekverstrekker. In de 12 maanden voorafgaand aan de verhuur moet je het huis zelf bewoond hebben en in de afgelopen tien jaar mag de woning niet vaker dan drie keer verhuurd zijn.

Verhuren via de Leegstandswet

Heb je besloten jouw koopwoning te verhuren via de Leegstandswet? Dan is het tijd om een geschikte huurder te vinden! Je laat natuurlijk niet zomaar iemand in je huis wonen. Dat moet een prettige huurder worden, die goed zorgt voor jouw woning. Die zoektocht kun je tegenwoordig helemaal zelf online regelen. Een advertentie plaatsen met een groot bereik en rechtstreeks contact krijgen met die toekomstige huurder, zonder dat zich daarbij externe partijen bemoeien. Op een woningplatform als Huurstunt is dat vanzelfsprekend. Je vindt er een ruim aanbod aan huurwoningen in Apeldoorn tot aan Zaandam. Huurplatforms zijn een toegankelijke en betaalbare manier om je te koop staande woning snel en eenvoudig te verhuren.

Bron: van 08-03-2021