Nieuwbouw Nieuws

Zo vind je een goede aankoopmakelaar voor je nieuwbouw woning

03-05-2021

Het valt tegenwoordig niet mee om een huis te vinden. De huizenmarkt staat namelijk op z’n kop. Heb je eindelijk jouw droomhuis gevonden? Dan wil je natuurlijk ook niet te veel overbieden. Je doet er dan goed aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze weet als de beste de waarde van de woning in te schatten en kan onderhandelen over de aankoopprijs. Maar hoe vind je een goede?

Vergelijk verschillende aankoopmakelaars

Na het vinden van jouw droomhuis, wil je natuurlijk zo snel mogelijk alles regelen. Dit is een valkuil voor veel mensen. Je doet er namelijk verstandig aan door de beste lokale makelaars te vergelijken bij de aankoop van je woning. Stel van tevoren een lijst op met wensen waaraan de aankoopmakelaar moet voldoen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de ervaring die de makelaar heeft en waarmee de makelaar je precies gaat helpen. Dit kan variëren van het bepalen van de waarde van een woning tot het op de juiste manier onderhandelen over de prijs. Door jouw eigen verwachtingen en wensen af te stemmen met de mogelijke aankoopmakelaar, kom je niet voor verrassingen te staan.

Wees kritisch

Bij het vergelijken van verschillende aankoopmakelaars, ben je natuurlijk snel geneigd om te kiezen voor de meest voordelige aankoopmakelaar. Jouw nieuwe woning gaat vaak al genoeg kosten. Het is echter niet verstandig om enkel naar de kosten te kijken, maar ook naar de expertise. Het is belangrijk om te kijken naar jouw verwachtingen en de mate waarin de aankoopmakelaar dit kan waarmaken. Het gaat om het aankopen van jouw droomwoning, dus dit zou iets meer mogen kosten. Deze kosten zijn eenmalig en uiteindelijk heb je hier nog lang profijt van.

Maak gebruik van je eigen netwerk

Wanneer je op huizenjacht bent, is er een grote kans dat je niet de enige bent in jouw netwerk. Ga eens bij bijvoorbeeld je broer, zus, neef of nicht navragen hoe zij hun huis hebben aangekocht. Vraag na of zij hiervoor een aankoopmakelaar hebben ingeschakeld. Hoe was die ervaring? Hun ervaringen kan je meenemen in jouw keuze voor een aankoopmakelaar. Ook kan je natuurlijk reviews bekijken op de website en in Google. Lees wat andere mensen vertellen over de ervaring met de makelaar en baseer hier je keuze op.

Onderhandel over de kosten

Wanneer je de juiste aankoopmakelaar hebt gevonden, is het belangrijk om van tevoren te bespreken wat de aankoopmakelaar precies gaat doen voor jou. Hierbij kunnen de kosten nogal oplopen, maar weet dat je hierbij mag onderhandelen. Het is namelijk niet wettelijk vastgelegd wat de vergoeding van de makelaar is. Over het algemeen rekenen de meeste makelaars een bepaald percentage van de koopprijs van de woning. Dit is vaak exclusief btw, dus hier komt dan nog 21% btw bij.

Dit waren een aantal manieren om een goede aankoopmakelaar te vinden. Het is van belang de kosten van een makelaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Kies voor de makelaar die jouw wensen het beste kan vervullen. De samenwerking is namelijk van groot belang, want het gaat om de aankoop van jouw droomhuis.

Bron: van 03-05-2021