Nieuwbouw Nieuws

Nieuw huis bouwen? Vergeet deze vijf dingen niet!

06-05-2021

Zelf je eigen huis bouwen is misschien wel de grootste uitdaging van je leven. Steeds vaker kiezen mensen voor deze optie, omdat ze dan een grote mate van vrijheid hebben in de keuze voor de materialen, indeling, omvang, enzovoort. Een bestaand huis kan misschien goed in de smaak vallen, maar er zijn toch altijd weer kleine dingetjes die je liever net iets anders had gewild. Je neemt ze op de koop toe, maar wat zou het fijn zijn om alles helemaal zelf te kunnen bepalen! Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Van bestemmingsplan tot bouwafvalcontainer, lees hieronder vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden.

1. Ken de regels

Voor het bouwen van woningen bestaan regels en die zijn verankerd in het gemeentelijke bestemmingsplan voor het gebied waar jouw kavel zich bevindt. Zorg ervoor dat je de regels goed kent en bijvoorbeeld niet hoger bouwt dan is toegestaan. Sowieso zul je eerst een vergunning moeten aanvragen, voordat je een woning kunt gaan bouwen.

2. Afvalstromen goed scheiden

Bij het bouwen van een woning gebruik je allerlei materialen en vaak blijven er onbruikbare resten over. Het is handig om een bouwafvalcontainer te huren, zodat je alles wat overtollig is meteen kunt weggooien. Ga je aansluitend ook de tuin meteen aanpakken, dan kun je daarvoor een speciale tuinafvalcontainer laten plaatsen. Op die manier kan al het afval goed gescheiden worden verwerkt. Dat is goedkoper en beter voor het milieu.

3. Communiceer zo veel mogelijk

Wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen, krijg je met heel wat instanties te maken. Het advies hierbij is om je vooral goed te laten informeren over je rechten en plichten en zo veel mogelijk te communiceren. Denk daarbij niet alleen aan de gemeente, maar ook aan het waterschap, de nutsbedrijven, je buren, de hypotheekverstrekker, eventuele belangenverenigingen en/of natuurorganisaties, enzovoort.

4. Een duidelijke offerte

Zelf een huis bouwen is niet voor iedereen weggelegd. Wees jezelf bewust van je eigen kunnen en schakel een aannemer in voor de dingen die je zelf niet goed kunt. Zorg er dan wel voor dat deze aannemer een duidelijke offerte neerlegt waarin alles is gespecificeerd.

5. Bepaal je energiebron

Vroeger werden vrijwel alle woningen op het gasnet aangesloten, tegenwoordig is dat juist niet meer de bedoeling. Het is daarom zaak om goed na te denken over de vraag hoe de woning verwarmd wordt.

Bron: van 06-05-2021