Nieuwbouw Nieuws

Waarom zonnepanelen een goed idee zijn

17-05-2021

Een nieuwbouwhuis wordt tegenwoordig vrijwel standaard met een aantal zonnepanelen opgeleverd. Dit is niet voor niets, want zonnepanelen bieden verschillende voordelen. Niet alleen voor jou als bewoner, maar ook voor de organisatie achter een nieuwbouwproject. Dit heeft te maken met het proces rond de aanvraag van bouwvergunningen. Deze vergunningen worden sneller gegeven, wanneer de bouw bijdraagt aan het behalen van energiedoelen. Zo willen gemeenten bijvoorbeeld zoveel mogelijk woningen met een groen energielabel A laten bouwen. De zonnepanelen op het dak van een woning dragen bij aan zo’n groen label.Voor consumenten is de belangrijkste reden om voor zonnepanelen te kiezen een besparing op de energiekosten. Ook duurzaamheid speelt mee. Bij energie vergelijken wordt steeds vaker voor groene stroom gekozen. Je energieleverancier kiezen is het makkelijkst na gebruik van een vergelijkingssite.

Wek de benodigde energie zelf op met zonnepanelen

Zelf je energie opwekken is niet alleen leuk, het is ook goedkoop! De investering in zonnepanelen verdien je vaak relatief snel terug. Mede door het feit dat de gemiddelde prijs van zonnepanelen gedaald is, terwijl de opbrengst van zonnepanelen juist toenam. In een nieuwbouwwoning zit geen gasaansluiting meer. Dit betekent dat gewerkt wordt met een elektrische warmtepomp om de woning te verwarmen. Het energieverbruik, specifiek het stroomverbruik, van een nieuwbouwwoning ligt hierdoor hoger dan bij woningen met een cv-ketel op gas. Het verschil compenseer je door de benodigde energie voor deze warmtepomp zelf op te wekken.

Salderen van energie wordt minder interessant

Onder het salderen van groene energie verstaan we het verkopen van de door jouw zonnepanelen opgewekte groene energie aan het stroomnet. Tot nu toe werd de aangeboden energie van de afgenomen energie afgehaald volgens een 1:1-verhouding. In de komende jaren zal deze verhouding veranderen, waardoor je meer betaalt voor de energie die je afneemt dan dat je krijgt voor de energie die je levert. Het maakt dat het aantrekkelijker wordt om de zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij. Onder meer Tesla houdt zich bezig met de ontwikkeling hiervan. Met zo’n batterij is het mogelijk om opgewekte groene stroom in huis op te slaan. Zo word je als het ware zelf een energiehuisje!

Groene energie is een duurzame keuze

Aansluitend op het gebruik van zo’n thuisbatterij is het gebruik van zonnepanelen een duurzame keuze. Je wekt energie op, zonder dat hiervoor uitstoot van schadelijke gassen noodzakelijk is. Heb je de opgewekte energie niet direct nodig? In dat geval sla je dit op aan de hand van de thuisbatterij en gebruik je dit op een moment dat de energie wel benodigd is.

Bron: van 17-05-2021