Nieuwbouw Nieuws

Waar moet je op letten als je een sauna gaat plaatsen?

20-05-2021

Het plaatsen van een sauna thuis is geen onmogelijke klus. Toch komen er wel wat dingen bij kijken. Om te vermijden dat je voor onaangename verrassingen komt te staan, helpen wij jou met het treffen van de nodige voorbereidingen.

Voldoende beschikbare ruimte

Het eerste wat je jezelf afvraagt, is waar de sauna van Elite Wellness gaat komen. Soms hebben mensen een ruimte in huis die ze niet gebruiken. Die kan dan makkelijk omgebouwd worden tot sauna. Natuurlijk heeft niet iedereen deze luxe. Sauna’s worden dan ook in de badkamer of in de tuin geplaatst. Let erop dat je niet een te grote sauna kiest, als dat niet nodig is. Een grote sauna gebruikt namelijk ook veel energie en dat zorgt voor een hogere energierekening. Stel jezelf daarom even de vraag hoeveel personen er gebruik gaan maken van de sauna en baseer hier je keuze op.

Is er voldoende stroomtoevoer?

De aanwezigheid van voldoende stroom is belangrijk, dit bepaalt namelijk het vermogen dat de kachel in de sauna kan hebben. Het is heel handig wanneer je de sauna in de badkamer kan opnemen. Je kunt de sauna dan makkelijk aansluiten op de bestaande zogenaamde ‘natte stroomgroep’, of op het elektrisch circuit dat beveiligd is tegen kortsluiting door vocht. Voor een éénpersoonssauna, is een normaal stopcontact ook goed genoeg. Uiteraard kan je ook gaan voor een grotere sauna. In dit geval wordt de stroomtoevoer anders aangepakt.

Welke materialen gebruiken?

De vloer die onder de sauna ligt, moet makkelijk in onderhoud zijn. Omdat bij een elektrische kachel de ondergrond niet te warm wordt, kunnen eigenlijk alle vloersoorten gekozen worden voor onder de sauna. Een sauna die je thuis plaats, kan dus eigenlijk op elke ondergrond geplaatst worden. Alleen vloerbedekking wordt afgeraden omdat dit ook niet heel erg hygiënisch is met vocht.

Bron: van 20-05-2021