Nieuwbouw Nieuws

Hoe kies je de juiste verlichting?

04-06-2021

Iedere ruimte in huis heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen praktisch, het geeft ook nog eens een gezellige sfeer. Toch hebben veel mensen moeite met het kiezen van de juiste verlichting. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze niet goed weten wat voor soort verlichting ze nodig hebben of hoe ze lampen moeten combineren met hun interieur. Daarom hebben wij in dit artikel een paar tips op een rijtje gezet die je gaan helpen bij het kiezen van verlichting. Lees dus snel verder!

Functie van de verlichting

Verlichting kan meerdere functies hebben. Zo heb je namelijk basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting. Elk soort verlichting wordt dus weer gebruikt voor een ander doel. Zoals de naam al zegt, is basisverlichting dus eigenlijk de verlichting die noodzakelijk is en in elke kamer hangt. Dit zijn meestal plafondlampen. Hoewel deze lampen veel licht geven, is dit soms niet voldoende of wil je andere soort verlichting erbij. Functieverlichting bijvoorbeeld moet een bepaalde plek in huis een accent geven. Denk bijvoorbeeld aan een lamp boven een schilderij of het lampje op je nachtkastje. Sfeerverlichting daarentegen geeft een ruimte juist meer sfeer. Hierbij kun je denken aan een dimbare lamp om een kamer wat gezelliger te maken.

Soort verlichting

Verder zijn er verschillende soorten verlichting, zoals LED lampen, halogeenlampen, gloeilampen en spaarlampen. Over het algemeen wordt LED verlichting als energiezuiniger gezien. Deze lampen verbruiken minder energie én hebben meer branduren. Zo hoef je de lamp minder snel te vervangen en gaat deze langer mee in tegenstelling tot gewone lampen. Hiernaast zijn slimme lampen van Philips Hue ook een trend. Deze verlichting is gebaseerd op de LED technologie en kun je helemaal zelf naar wens instellen. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren, maar ook aan de lichtintensiteit.

Match met interieur

Je wilt natuurlijk dat je nieuwe lampen passen bij het interieur. Gelukkig zijn er tegenwoordig honderden designs lampen waar je uit kunt kiezen. En niet alleen lampen, maar zelfs het schakelmateriaal kun je helemaal afstemmen op de inrichting van je huis. Deze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in wit, zwart, grijs en noem het maar op. Verder zijn er wat betreft de designs van lampen ook erg veel mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een lamp die in het oog springt? Dan kun je kiezen voor een robuuste lamp van staal of een lampenset van meerdere hanglampen. Wil je een minimalistische lamp? Ga dan voor een hanglamp met een mooie en klassieke glazen bol.

Bron: van 04-06-2021