Nieuwbouw Nieuws

Klaas Knot waarschuwt voor hoge schulden

14-06-2021

Klaas Knot - De president van De Nederlandsche Bank (DNB) - waarschuwt voor leningen met een variabele rente zoals een doorlopend krediet. Leningen die soms door huizenbezitters zijn afgesloten voor het financieren van hun inboedel. Een leendoel wat al jaren niet meer gefinancierd kan worden met een hypotheek.

Historisch lage rente

De rente voor consumptieve kredieten en hypotheken staat al jaren historisch laag. Het gevolg was dat mensen goedkoop geld konden lenen voor de aanschaf van hun huis en voor consumptieve uitgaven. Een positieve ontwikkeling die ook neveneffecten heeft; stijgende huizenprijzen en meer mensen met een consumptief krediet.

Het zijn de consumptieve kredieten met een variabele rente waar de DNB voor waarschuwt. Dit is omdat de rente op deze leningen kan stijgen zodra de economie zich herstelt. Een logisch gevolg van een economisch herstel volgend DNB.

Gevolgen van een stijgende rente

De gevolgen van een stijgende rente op bijvoorbeeld een doorlopend krediet zijn een stijgende maandlast en/of een langere looptijd. Niet iedereen is zich goed bewust van deze risico’s met als gevolg dat mensen onverwachts minder te besteden hebben. Het wordt problematisch als het inkomen ook daalt en dat is waar het DNB voor waarschuwt. Een langere looptijd zorgt er voor dat mensen deze schuld langer moeten afbetalen.

Oversluiten naar een vaste rente

Om een hogere maandlast te voorkomen kunnen consumenten hun hypotheek of lening oversluiten.

Consumenten met een consumptief krediet kunnen doorgaans hun lening zelf online oversluiten. Zij kunnen dan hun lening met variabele rente oversluiten naar een lening met een vaste rente. In de praktijk zal dit vaak gaan om het oversluiten van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening.

Consumenten die een hypotheek hebben kunnen zich beter richten tot hun hypotheekadviseur. Dit omdat een hypothecaire lening een complexer financieel product is dan een consumptief krediet.

Bron: van 14-06-2021